2024. április 27. - Zita

Kiállítás a Ludwigban

Fókuszban a Gyűjtemény 1-2-3 címmel nyílik kiállítás november 15-én a budapesti Ludwig Kortárs Művészeti Múzeumban; az 1996-ban rendezett nyitó tárlat óta ez az intézmény eddigi legnagyobb bemutatója - közölte Piringer Patrícia sajtóreferens az MTI-vel.
2007. november 11. vasárnap 09:19 - Hírextra

A múzeum mintegy ötszáz művet számláló anyagából csaknem háromszáz alkotás szerepel a kiállításon. A tárlat a kiállítóhely mindhárom emeletét betölti, áttekintést adva a hatvanas évektől napjainkig a nemzetközi és magyar tendenciákról - tette hozzá.

A gyűjtemény alapja a Ludwig házaspár 1989-es, 70 művet számláló adománya, amelyet két évvel később 95 darabból álló tétellel bővítettek ki.

A mostani válogatás két késői Picasso-festménnyel indul, majd amerikai és angol művészek (Warhol, Lichtenstein, Oldenburg) emblematikus alkotásait vonultatják fel. Bemutatják a hatvanas évek progresszív magyar festészetének néhány fontos darabját is.

Az európai tendenciákat egy-egy jellemző művön keresztül villantják fel. A társadalmi-politikai tematikájú alkotások sorát a német Vostell és Richter alkotásai kezdik, és a rendszerváltás előtti kelet-európai munkák folytatják (Gulyás, Pinczehelyi, illetve Lejderman, Nazarenko).

A hetvenes-nyolcvanas évek konceptuális törekvéseinek példái után a nyolcvanas évek újfestészetét mutatják be, de láthatók a kilencvenes évek magyar és közép-európai művészetének alkotásai is.

Piringer Patrícia kiemelte, hogy "Minden mozi" címmel a gyűjtemény videós munkáiból mutatnak be új válogatást. Ennek két héten keresztül "vendége" lesz Fliegauf Benedek Tejút című filmjének videoinstallációs változata is, amely itt látható először.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását