2024. május 2. - Zsigmond

Az adható legrangosabb elismerés

A muravidéki magyarság legrangosabb kulturális elismerésével, életműdíjjal tüntették ki Varga József költőt pénteken a szlovéniai Lendván (Lendava), ahol a magyar kultúra napjához kapcsolódóan kulturális nívódíjakat adtak a szlovéniai magyar közösség képv
2009. január 23. péntek 20:10 - Hírextra
Elismerésben részesült a domonkosfai (Domanjsevci) Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Citeraegyüttese, Kotter Gizella pedagógus, Molnár Ferencné Göncz Ilona népdalkör-vezető, Varga Mária hagyományőrző és Golschmied József, a budapesti Égtájak Iroda vezetője. Az életműdíjat Varga József költő, író, nyelvész, nyugalmazott egyetemi tanár kapta.

A muravidéki magyarság legrangosabb kulturális elismerésének számító díjak odaítéléséről a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Tanácsa döntött, és Göncz László, a szlovéniai magyar nemzeti közösség országgyűlési képviselője, Kocon József, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke valamint Orbán Lajos, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Tanácsának elnöke adta át.

A nyolcvanadik életévéhez közeledő Varga József költő, író, nyelvész, nyugalmazott egyetemi tanár, művelődésszervező többszörösen is beírta nevét a muravidéki magyarság szellemi és tudományos életébe. Önálló könyveinek száma meghaladja a húszat, emellett pedig több száz tanulmány és cikk szerzője. Néhány verse a muravidéki magyarság himnuszaként él. A szlovéniai magyar közösség és a régió szempontjából egyaránt meghatározó életműve a muravidéki magyarság felsőfokú oktatási intézményének, a maribori Magyar Tanszéknek a létrehozása és vezetése volt.

Kotter Gizella, a lendvai I. számú Kétnyelvű Általános Iskola tanára a gyermekszínjátszás szervezése terén kifejtett áldozatos és sikeres munkájáért kapott nívódíjat. A pedagógusnak köszönhetően a muravidéki magyar gyermekszínjátszást egyetemes magyar nemzeti, valamint szlovén állami szinten is a legmagasabb elismerésekkel díjazták.

A domonkosfai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Citeraegyüttes színvonalas értékteremtő és hagyományőrző tevékenységéért részesült elismerésben. Szakmai tevékenységéért kulturális különdíjban részesült Molnár Ferencné Göncz Ilona, a hármasmalmi (Trimlini), a hosszúfalui (Dolga vas) és a kapcai (Kapca) népdalkör művészeti vezetője. Varga Mária a műkedvelés terén kifejtett áldozatos munkájáért, valamint Dobronak (Dobrovnik) kulturális életének gazdagításáért kapott elismerést, Golschmied József, a budapesti Égtájak Iroda vezetője pedig a muravidéki magyar közösség kulturális életének támogatásáért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását