2024. április 26. - Ervin

Utazás Európa peremére 3. rész

Egy ország, ami kicsit nagyobb, mint Magyarország és körülbelül ugyanannyi lakosa van. Egy város, amit majdnem elpusztított egy földrengés. Települések, ahol nemcsak belül csempézik a házakat. Tíz nap pihenés egy helyen, ahol még a strandon is lehet szele
2007. november 10. szombat 07:32 - Pálfi Rita
Good-bye Lisbon

Borongós reggelre ébredünk Lisszabonban, amin kicsit enyhít az autókölcsönzéskor minket ért pozitív meglepetés. Történt ugyanis, hogy a kocsi kiosztását felügyelő fiatalember román, és mikor meglátta, hogy Magyarországról rendeltünk, annyira felvidámodott, hogy két kategóriával jobb autót adott nekünk, mint amilyet igényeltünk. Ugyanazért az árért, csak azért, mert magyarok vagyunk. Félreértések elkerülése végett: nem romániai magyar volt, csak pár szót beszélt a nyelvünkön, egyszerűen a jószomszédi szeretett hajtotta. Ilyen is van.

Búcsúzóul még meglátogatjuk Belém tornyát a Tejó parton. Az épület a XVI. században Vasco da Gama útjának hívatott emléket állítani és a későbbiekben Portugália tengerentúli terjeszkedésének idején szimbólummá vált. Sok éven át börtönként is használták. Ma a torony a UNESCO világörökség része, és nem okoz csalódást.



Késő gótikus stílusban épült, boltíves ablakok, reneszánsz erkélyekkel. Varázslatos vízköpői még hetekkel később is eszembe jutnak. Mindezt megkoronázta egy - feltehetően versenyre gyülekező – vitorlásrengeteg a folyón, és a látvány felett elhelyezkedő Krisztus szobor, ami a brazil példát követve épült a portugál főváros „tetejére”.

Stílszerűen a toronyban tett látogatásunk után a Vasco da Gamáról elnevezett hídon keresztül távozunk. Ő volt az a hajós felfedező, aki elsőnként megkerülte bolygónkat, igaz, nem 80 nap alatt. A híd egyébként 14 kilométer hosszú, nem is látok rajta gyalogosoknak kialakított járdát. Érdekes lenne itt egy hídlezáró akció.

Akik élnek, azok délnek mennek

Madeleine McCann eltűnése
Madeleine McCann brit kislány nem sokkal a negyedik születésnapja előtt, 2007. május 3-án tűnt el a portugáliai Praia da Luz üdülőhely egyik apartmanjából. Szülei állítása szerint Madeleine-t egy földszinti hálószobában hagyták kétéves testvéreivel, míg szülei egy, az apartmantól 120 méternyire lévő étteremben ettek.
A portugál rendőrség, a Guarda Nacional Republicana első megállapítása szerint a kislányt elrabolták.További nyomozás után a Polícia Judiciária (a portugál nyomozóhivatal) kijelentette, hogy feltételezésük szerint a kislány meghalt a szobában, mielőtt elvitték onnan. A nyomozás során többen is állították, hogy látták Madeleine-t Portugáliában vagy máshol. Annak ellenére, hogy több bizonyítékot is találtak, a rendőrség kijelentette, hogy a nyomozás még messze áll attól, hogy eredményt hozzon. 2007. szeptember 7-én bejelentették, hogy megtalálták Madeleine vérnyomait egy kocsiban, amit szülei 25 nappal az eltűnése után béreltek; ennek következtében anyját, Kate McCannt gyanúsítottá (arguida) nyilvánították.
A nyomozásban a brit és a portugál rendőrség együttműködik; hamar nyilvánvalóvá vált a két ország rendőrségének módszerei közti eltérés, például az ügyben érintettek jogi státusát, illetve a nyilvánosságra hozott információk mennyiségét illetően. Az esetet a média figyelemmel követi, és számos híres ember is felhívta rá a figyelmet.

Forrás: Wikipedia
Dél felé vesszük az irányt, a cél Alvor, egy kicsi üdülőfalu Algarve megyében, ahol 3000 órát süt a nap egy évben. A portugál sztráda állapotokról csak szuperlatívuszokban lehet beszámolni, nagyon kellemesen lehet rajta haladni. Ráadásul valami furcsa összeesküvésből kifolyólag teljesen kihaltak az utak. Tényleg: egy jobb amerikai thrillerben több autó van a pályán. Utunk során a megtaláljuk a portugál Petőfi Rádiót, egész kint tartózkodásunk autóútjainak zeneellátóját. Igaz ez kereskedelmi adó.

Alvorban egy golf klub apartman telepén lakunk, gyönyörű szép kert vesz minket körül, bár ebből az első nap annyira sokat nem látunk, ugyanis az eső megállás nélkül esik. Azért bemerészkedünk egy „most éppen csak szemetel” időszakban a városkába. Rengeteg az angol, élek a gyanúperrel hogy a britek ereiben jegesmedvevér csordogál: míg mi pulloverben és kiskabátkában vacogunk, ők újatlanban és szandálban sétálgatnak mosolyogva.

Napsütés hiányában gasztronómiai élmények

A napozásra szánt hét első napjai túl felhősen sikerülnek, ezért úgy döntünk, hogy addig a sárga földig leesszük magunkat. Az éttermekben rendkívül barátságosak: mindenhol érezzük, hogy vendégek vagyunk, a szó klasszikus értelmében. Az igazán szép az, hogy a portugálok úgy tudnak tökéletesen udvariasak lenni, hogy egy másodpercig sem mennek le kutyába és úgy viccelődnek, hogy nem váltanak át bizalmaskodásba.

A Lisszabonban megkezdett élményekkel teli felfedezéseink sora folytatódik: járunk olyan helyen, ahol a főnök, és az étterem névadója sütögeti mellettünk egy grillen az épp rendelt főételeket: halat, amit megcsodálhatunk előtte nyersen, vagy a portugálok paprikás csirkéjét: a chicken piri-pirit. Ez utóbbi nemcsak rendkívül finom és csípős, de ráadásként kifejezetten ajánlott kézzel fogyasztani, ehhez persze rögtön hozzák a kéztisztító eszközöket is.

A desszert lapot figyelemre méltó előrelátással csak a főétkek elfogyasztása után kapjuk: holtversenyben a házi készítésű fahéjas almatorta vaníliafagyival és a pastella de natta név alatt futó vaníliás krémes tésztás költemény végez az első helyen. Van olyan étterem is, melynek külső része az emeleten található terasz, a felfelé menet a lépcső után elsétálunk a konyha mellett is. Vacsora közben szemlélhetjük, hogy mi történik lent az utcán.

Mindenhol lelkesek a legkisebb portugál nyelvű próbálkozás hallatán, és gátlástalanul kijavítanak, ha kiejtési hibát ejtünk.

Angol falu

Az erős angol jelenlétnek köszönhetően minden sarki kocsmában óriási kivetítőkön lehet követni az angol foci bajnokság meccseit. Kicsit furcsa, hogy például a helyi, nagy jelentőségű Sporting Lisboa-Benfica rangadót is maga mögé utasíthatja egy nem is kifejezetten neves angol összecsapás. A nyáron eltűnt brit kislány képe minden boltból visszaköszön, szinte a szomszédból tűnt el mai napig tisztázatlan körülmények között.

Nemcsak napozás céljából várom már, hogy végre lássak is valamit abból a 3000 órából, séta közben rábukkantam egy delfin seafari (angol szójáték, melynek jelentése tengeri szafari) hirdetésre, 90 százalékos esélyt ígérve csalogatják a palackorrúak kedvelőit. De esős időben nem indul túra. Addig marad a parasztbridzs - közismertebb nevén rikiki - játszmák sora, és egyéb esőfelhőket kergető tevékenységek az apartmanban.

Süss fel nap!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását