2024. április 29. - Péter

Schengenről is beszéltek

A Regionális Partnerség Parlamenti Elnökeinek 9. konferenciájára 2007. november 9-10. között került sor Budapesten.
2007. november 10. szombat 20:08 - Hírextra

A találkozón dr. SZILI Katalin, az Országgyűlés elnöke; Barbara PRAMMER, az Osztrák Nemzeti Tanács elnöke; Anna Elisabeth HASELBACH, az Osztrák Szövetségi Tanács alelnöke; Přemysl SOBOTKA, a Cseh Parlament Szenátusának elnöke; Miloslav VLČEK, a Cseh Parlament Képviselőházának elnöke; Pavol PAŠKA, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának elnöke; France CUKJATI, a Szlovén Nemzetgyűlés elnöke és Janez SUŠNIK, a Szlovén Nemzeti Tanács elnöke vettek részt. Lengyelországot Joanna STEMPIŃSKA, Lengyelország magyarországi nagykövete képviselte.

A résztvevők az alábbi témákat vitatták meg:

Schengeni térség

A Regionális Partnerség parlamenti elnökei nagy elégedettséggel üdvözölték a Bel- és Igazságügyi Tanács 2007. november 9-én elfogadott következtetéseit a schengeni csatlakozás értékeléséről, amely megállapította, hogy az érintett kilenc tagállam megfelelően felkészült és a schengeni acquis alkalmazásához szükséges minden feltételnek eleget tesz. A parlamenti elnökök várakozással tekintenek a Tanács 2007. december 6-7. között esedékes döntése elé, amely jóváhagyja a határellenőrzés megszüntetését e kilenc ország és a többi uniós tagállam között a szárazföldi és vízi határokon 2007. december 21-én, a légi határokon pedig 2008. március 30-án. A schengeni acquis hatályba lépése Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon, Szlovákiában és Szlovéniában jóval többet jelent, mint pusztán az Európai Unión belül történő mozgás gyakorlati megkönnyítését. Schengen az európai politikai közösség tagjai közötti bizalom, valamint a schengeni térséghez csatlakozó nemzetek és polgárok a szabadság, biztonság és jog közös európai térségében történő teljes körű részvételének szimbolikus kifejezése.

Reformszerződés

A Regionális Partnerség parlamenti elnökei üdvözölték az állam- és kormányfők 2007. október 18-19-ei informális ülésén elért megállapodást, és kifejezték azon meggyőződésüket, hogy a Reformszerződés hozzájárul az Európai Unió hatékonyabb és demokratikusabb működéséhez. Az új Szerződés aláírását követően a nemzeti parlamentek jelentős szerepet töltenek majd be abban, hogy az új Szerződés a 2009-ben esedékes európai parlamenti választások előtt hatályba léphessen. A parlamenti elnökök hangsúlyozták, hogy a ratifikációval kapcsolatban zajló viták a nemzeti parlamentekben - amelyek szerepét az új Szerződés jelentősen megerősíti - különleges lehetőséget teremtenek arra, hogy a polgárok meggyőződjenek róla, Reformszerződés nélkül Európa nem lehet erős és befolyásos.

A Regionális Partnerség parlamenti elnöki találkozóinak jövője

A Regionális Partnerség parlamenti elnökei elkötelezték magukat európai uniós ügyekben történő együttműködésük elmélyítésére annak érdekében, hogy a közép-európai régió sajátos törekvései és érdekei hangsúlyosabban jelenjenek meg az Európai Unióban. Ezért megállapodtak abban, hogy éves találkozóikon azokra a kiemelten fontos európai ügyekre koncentrálnak, amelyek az Európai Tanács ülésein is napirenden szerepelnek, valamint azokra a kérdésekre, amelyek közös érdekeiket érintik. A Regionális Partnerség parlamenti elnökeinek soros találkozójának otthont adó parlament felelőssége, hogy a napirend tervezett témáiról a találkozót megelőzően egyeztessen a többi résztvevő parlamenttel. Vendég előadók meghívására ad hoc alapon van lehetőség. A résztvevő parlamentek rendszeresen megvitatják azokat a parlamenti feladatokat és tevékenységeket, amelyek az Európai Unió soros elnöki tisztének ellátásából erednek.

A Regionális Partnerség parlamenti elnökeinek találkozójára minden év őszén, rotációs alapon kerül sor az alábbi sorrend szerint: Szlovákia, Szlovénia, Lengyelország, Ausztria, Csehország, Magyarország.

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását