2024. június 17. - Laura, Alida

PM: nincs "csontváz" a költségvetésben

A Pénzügyminisztérium (PM) szerint a fideszes Varga Mihály és gazdasági tényfeltáró bizottsága folyamatosan olyan "csontvázakat" tár fel, amelyekről a kormány már részletes tájékoztatást adott.
2010. május 21. péntek 14:59 - HírExtra
Szó sincs tehát arról, hogy bármiféle csontvázak lennének a költségvetésben, amelyeket valaki is eltitkolt volna - reagált a tárca pénteken az MTI-nek a tényfeltáró bizottság vezetőjének közlésére, miszerint csak a héten 170 milliárd forintnyi "csontváz" esett ki a szekrényből, ami növelheti az idei államháztartási hiányt.

A PM szerint, amit Varga Mihály csontváznak nevez, az kockázat a költségvetésre nézve, de kormányozni kell, és úgy a kockázatok kezelhetők. A Pénzügyminisztérium mindig is mondta: kockázatok vannak, de a kormányzás velejárója azok kezelése - áll a közleményben.

A Pénzügyminisztérium szerint azok a kockázatok, amelyekről a tárca beszélt, ugyanolyan szigorú költségvetési politikával, mint amilyen megvalósult 2009-ben, az idén is kezelhetők és így teljesíthetők a hiánycélok.

Utalnak arra, hogy a tárca május 13-án a honlapján közölt anyagában hosszan elemzi a kockázatokat, és azok kezelésének eszközeit. Az elemzés szerint a negatív kockázatok nagyságrendje a GDP 0,6 százaléka. Ugyanakkor "pozitív kockázatok" is vannak. Ezek közé tartozik, hogy a vártnál jobbak a növekedési kilátások, gyorsabban bővül az export, Magyarország kedvezőbb feltételekkel kerül ki a válságból - írják.

Mivel egy kormánynak nemcsak az a dolga, hogy a kockázatokat feltárja, s aztán ne csináljon semmit, ezért a tárca az elemzés keretében felsorolja a lehetséges eszközöket is: költségvetési zárolás, maradványtartási kötelezettség előírása, túlköltések korlátozása jogszabály-változtatással, a kincstárnoki kontroll következetes érvényesítésével - hangsúlyozza a PM.

A tárca szerint mindezek alapján minden feltétel adott az eredeti államháztartási pálya végigviteléhez, annak a kedvező egyensúlyi pozíciónak a megőrzéséhez, amelyet a Bajnai-kormány a 80 éve nem látott világgazdasági válság által támasztott nagyon nehéz körülmények között el tudott érni.

Varga Mihály, a Miniszterelnökség leendő államtitkára pénteken egyebek mellett azt mondta, a "csontvázak" mennyisége "riasztó", a tényfeltáró bizottság "nem várt segítséget kap" a kormánytól, amikor hétről hétre kerülnek elő a gazdaságot, államháztartást súlyosan érintő ügyek. A konkrét, akár "nyílt színi jogsértésnek" is nevezhető ügyek kapcsán kiemelte a Malév 60 milliárd forintos, nem várt követelésállományát, a Vértesi Erőmű 37-40 milliárd forintos követelésállományát, a "munka világát" érintő kiadásoknál tátongó 70 milliárd forintos lyukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását