2024. április 23. - Béla

Újra dől a dominó

2007. november 16-án ismét összedől a világ. Legalábbis az a része, amelyet dominóból építenek fel. Újra kezdetét veszi a munka, hogy nemzetközi összefogással felépüljön a világ legtöbb dominója, melyet egyetlen este alatt, egy fantasztikus showműsor kere
2007. november 9. péntek 14:12 - Hírextra

A már hagyományosan évenként megrendezett világrekord-kísérlet, mely milliókat szögez a képernyők elé, ismét elképesztő látványosságot ígér az RTL Klub és persze Európa több országának tévénézőinek számára.

Ismét élőben élvezhetik a nézők a 9 magyar építő és társaik küzdelmét, hogy a 2 hónapos kitartó munkával felállított 4,5 millió dominó szót fogad-e és küldetésüket teljesítve eldőlnek…

DOMINÓ-NAP ÉLŐBEN 2007. NOVEMBER 16-ÁN, AZ RTL KLUBON!

A műsorvezetők: Lilu és Szujó Zoltán.
A helyszínről, a hollandiai Leeuwardenből pedig Dombovári Vanda tudósít.

Idén az RTL Klub két sztárja, Valkó Eszter és István Dániel is segítettek a helyszínen építeni!

Szurkoljunk együtt a magyar csapatért és a dominókért!

JÁTÉK!
Mint minden Dominó-napon, nézőinket ismét játékra invitáljuk, szavazhatnak és megtippelhetik, hogy szerintük megdől-e idén a világrekord. A sorsoláson résztvevők közül a legszerencsésebb annyi forintot nyer, ahány darab dominó eldől november 16-án este! (A tavalyi szerencsés nézőnk 4.079.381 Ft-ot nyert ugyanezen szabály alapján!)

RÉSZLETEK
Idén ismét Mr. Dominoé (Robin Paul Weijers) és a lelkes építőké a főszerep.
12 ország vesz részt a dominós megmérettetésen a dominó holland fővárosában, Leeuwarden-ben. A 9 magyar építő mellett a következő országok képviseltetik magukat: Hollandia, Németország, Ausztria, Horvátország, Oroszország, Lengyelország, Spanyolország, Belgium, Anglia, Franciaország és Szlovákia.

A 2007-es kísérletben a csapatok kilencedik alkalommal tűzik ki célul, hogy dominódőlési rekordot állítsanak fel. 2006-ban 80 millió néző volt szemtanúja a világméretű eseménynek, ahol egyetlen dominó 4.079.381 darabot döntött fel, ezzel megdöntve az előző év közel négymilliós rekordját.

A kihívás és kaland élménye mellett az építés nehézségekben is bővelkedik, nem ritka a könny és fájdalom! 8 héten át, napi 8 órában építik a látványos, színes, mozgalmas és bonyolult technikai kivitelezést igénylő dominómezőket. 44 óriás mező, amelyek a következő témákat mutatják be: Utazás, karrier, szerelem, kommunikáció, testbeszéd, házasság, vásárlás, fogyasztás dominókban elbeszélve.

10 db új dominós építő technikát fejlesztettek ki, amit most próbálnak ki először.

Biztonságtechnikai szempontból a legnagyobb veszélyt az embereken kívül a legyek és a különböző kisállatok jelentik. Tavaly egy kismadár szállt be, ami rengeteg dominót ledöntött, végül egy vadász lőtte le. A csarnok közelében egyébkén ló és tehénvásárt szoktak tartani, és ilyenkor még nagyobb a rizikófaktor, hogy különböző kisállatok kerülnek váratlanul a dominók közelébe.

Az első dominó letétele mindig nagy eseménynek számít: 2007. szeptember 26-án Gerard Joling, holland énekes tette le Robin Paul Weijers, vagyis Mr. Domino és profi dominós csapata jelenlétében. Az első dominó értékes darab: tömör aranyból van, specilisan olvasztották és azt is belekarcolták: ‘Domino Day 2007'.

A 2007-es Dominó-nap témája: Falling into life – azaz a nagybetűs Élet, kezdve a születéstől, tovább az élet apró örömein keresztül, számba véve azokat a történéseket, amelyek az emberrel életében megesnek – mindez persze dominóban elmesélve.

A színes, változatos látvány mellett izgulhatunk a magyarjainkért, akik remélhetőleg megint részt vehetnek a műsorban, az izgalmas és mindent eldöntő kihívásokban.

A DOMINÓ-NAP TÖRTÉNETE
Mint minden őrület, ez is Amerikából indult el, ahol már 1974 ben egy Bob Speca által szervezett csapat az ősi dominó játékot egy új dimenzióba helyezte.

Ez egyfajta művészi megnyilvánulás volt, amelyben a kis „kövecskékből” a már ismert módon túl, egy új kreatív felhasználási módot teremtettek. Az esemény után, természetesen beindult a „gőzhenger” és jó négy éven át az USA dominó nagyhatalom is lett, hiszen évről évre döntötték meg saját rekordjaikat.

Igaz 1977-ben egy brit csapat is új rekordot állított fel megtörve az amerikai hegemóniát a dominórekordokban, majd 1979től sorba kapcsolódtak be más országok is, egyszóval a domió elindult a hódító útján. Új Zéland,Japán,Németország,Nagy-Britannia után, az igazi vízválasztó a Hollandok bekapcsolódásával következett be. 1986-ban Robin Paul Weijers vezetésével a KLM által szponzorált Dominó rekordkísérlet hozta a legnagyobb fejlődést a dominó őrületben. Ebben az évben ugyanis közel 4szer annyi dominót döntöttek le, mint az elmúlt évtizedben valaha. Innentől kezdve hollandia dominó nagyhatalommá lépett elő, és saját rekordjaikat megdöntve újra és újra hallattak magukról.

Az első hivatalosan is bejegyzett világrekord ( Guiness Book ) is a hollandok nevéhez fűződik, 1988ban 1 millió 382 ezer 101 db dominóval kerültek rá a vaskos könyv lapjaira. Aztán egy hirtelen nagy csend támadt a dominó őrületben, és 10 évet kellett várni, mire újra fellángolt a szenvedély.
1998-ban ismét a hollandok építettek dominórengeteget, megdöntve saját világrekordjukat. A dolog érdekessége, hogy ez volt az első év, amikor a televízió élőben közvetítette az eseményt, amelyet akkor közel 15 millióan láttak. 1998 és 2001 között ugyan még egy ázsiai egyesülés próbálkozott évről évre elvenni a világrekordot a holland csapattol, de 2002-től ez a harc is elmúlt, és mára a dominózás koronázott királyvárosa Leeuwarden, az észak-holland kisváros, amely Freezland kultúrális és regionális központja is egyben.

2001-től számíthatjuk az európai összefogással épülő dominórekordokat, hiszen ebben az évben volt először nemzetközi csapat, ahol a nagyszámú holland építő mellett már számos európai országból érkeztek építők. Ebben az évben egyetlen magyar építő képviseltette magát majd 2004-től magyarország igen aktívan kivette részét a dominóprojektből. Az RTL Klub 2004-től szervez rendszeresen csapatot, amely részt vesz az európában egyedülállóan széleskörű nemzetközi összefogással felépített világrekordkísérletekben. A magyar csapat sikerét és megbecsülését jelzi, hogy a kezdeti 8 főről 12 főre duzzadt a magyar kontingens, amely a többi résztvevő ország méretéhez képest, nagyon megtisztelő, hiszen a létszám mindig változatlan, 90 fő.

A magyar csapat részvételén túl, 2004 más meglepetést is hozott nem csak a Dominónap szerelmeseinek, hanem a dominóépítőknek is. Ettől az évtől vezették be a szervezők, hogy a show ideje alatt élőben kell megépíteni bizonyos szakaszokat, amelyektől függ majd a világrekord sorsa. Megadott időn belül, megadott számú dominót felépíteni, hiba nélkül, hogy a dominólánc dőlése ne szakadjon meg. olyan újdonság volt, hogy a helyszínen, a show ideje alatt kiválasztott „profi” építők közül szinte senki nem tudta végrehajtani a feladatot. Kivéve egy holland fiút és Marosy Veronikát, akik egyetlen párosként sikeresen vették az akadályt, így 100 ezer dominóval járultak hozzá a világrekordhoz. A Dominónapnak olyan erős eleme lett az élőben építés (Challenge), hogy azóta is minden évben egyre nehezebb és nehezebb kihívások elé állítják az építőket a szervezők.

A Dominónap története során egyre látványosabb és gigantikusabb lett, egyre nagyobb publicitást kapott a nemzetközi médiában és mára az egyik legnépszerűbb televíziós showműsorrá nőtte ki magát. Talán nem túlzunk ha azt mondjuk, a nemzetközi sporteseményeken kívül európában egy időben élőben talán ennyi embert nem ületet a tévé semmi más , mint a Dominó-nap.

Forrás: www.rtlklub.hu/dominonap
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását