2024. május 2. - Zsigmond

Simicskó István a Gripen-ügyről

Simicskó István szerint a Gripen-jelentés elkészültének körülményei arra utalnak, hogy a kormánynak van takargatnivalója a 2003-as szerződésmódosítással kapcsolatban; ezt a politikus azt követően mondta, hogy Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár pénteken kö
2007. november 9. péntek 20:48 - Hírextra

A jelentés elkészültének körülményei arra mutatnak, hogy a kormánynak vannak takargatni valói a 2003-as szerződés módosítással kapcsolatosan - mondta Simicskó István budapesti sajtótájékoztatóján.

Közölte: a módosítás duplájára emelte a költségeket, hiszen a 109 milliárdos eredeti szerződést emelte meg 210 milliárdra; szerinte a plusz tételekre semmi szükség nem volt. Úgy vélte, gazdasági, pénzügyi, katonai okok sem támasztották alá az akkori szocialista-szabad demokrata koalíció döntését a szerződés módosításáról.

A mai napig nem tudjuk, és a jelentésből sem derül ki, hogy mi volt a mozgatórugója a szerződés módosításának 2003-ban - mondta Simicskó István, majd hozzátette: talán a svéd ügyészség vizsgálata után ez is kiderül.

A politikus szerint a "lázas igyekezettel" létrehozott bizottság, aminek az lett volna a feladata, hogy a polgári kormányt korrupciógyanús ügybe keverje, látványos kudarcot vallott.

Simicskó István a jelentéssel kapcsolatban közölte: az anyag kellően elfogult, amit - a politikus szerint - mutat az is, hogy 25 oldalon foglalkozik a polgári kormány időszakával, a szerződés megkötésének a körülményeivel, és csupán 5-6 oldal foglalkozik a 2003-as szerződésmódosítással.
Vadai Ágnes pénteken a kormányszóvivői tájékoztatón közölte: az elkészült Gripen-jelentés egyebek mellett megállapította, hogy közbeszerzési eljárás nélkül folytatták le a vadászgépek beszerzését 2001-ben, illetve a beszerzés ellentétes volt egy Országgyűlési határozattal is, amely ezt a lépést 2003 után tervezte. Erre reagálva Simicskó István azt mondta: nem volt és ma sem gyakorlat biztonsági szempontból fontos hadieszközök beszerzésénél a közbeszerzési eljárás. Ez alól ilyen esetekben a közbeszerzési törvény felmentést ad - mondta.

Másik felvetésre, miszerint Vadai Ágnes azt mondta, hogy 43 milliárd forint veszteséget jelentett az országnak az, hogy nem a MIG 29-eseket újították fel, Simicskó közölte: ez nem jelentett volna hosszú távon megoldást, azért kellett nyugati típusban gondolkodni.

A svéd Gripen-gépek beszerzéséről az Orbán kormány nemzetbiztonsági kabinetje döntött 2001. szeptember 10-én. A szerződést 2003-ban az MSZP-SZDSZ kormány idején módosították. Eszerint Magyarország több mint 210 milliárd forintért lízingel Svédországról 14 vadászgépet, amelyek tíz év után magyar tulajdonba kerülnek. A svéd televízió június elején adott hírt arról, hogy mintegy nyolcmillió dolláros kenőpénzre tett szert egy osztrák üzletember azzal, hogy közreműködött a magyarországi vadászgépek beszerzésében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását