2024. május 2. - Zsigmond

Sheffield születésnap

A világ legelső labdarúgó egyesülete, a Sheffield F.C. alapításának 150. évfordulója alkalmából a klub múzeumában bemutatták a sportág szabályait tartalmazó első írott dokumentumokat.
2007. november 9. péntek 19:02 - Hírextra
A yorkshire-i csapat létrehozói - William Prest és Nathaniel Creswick - 1957 októberében, a klub alapításával egy időben vetették papírra az általuk imádott játék tizenegy alapszabályát (például a bedobásról vagy a szabadrúgás bevezetéséről).

A "futball ősatyái" ezen kodifikáló tevékenységükkel próbálták elejét venni annak a zűrzavarnak, ami akkoriban Anglia-szerte jellemezte a folyamatosan - időben és térben is - változó szabályokkal űzött sportágat.

Az egységesítés előtt előfordult, hogy 500-an is "futballoztak" egyszerre, a kétes szituációkban pedig gyakran megesett, hogy más - főleg küzdő - sportágakban is kipróbálták magukat a játékosok.
A kiállítást Pelé, a labdarúgás egyik egyetemes alakja nyitotta meg, aki megjegyezte: "Nagyon sokkal tartozom ennek a gyönyörű sportágnak!"

A ceremónia a kifakult papírlapok leleplezésével azonban még nem ért véget, a Sheffield F.C. angol kilencedik osztályban szereplő gárdája gálamérkőzést játszott a kezdetektől otthonuknak számító Bramall Lane-i stadionban.

Az ellenfél a patinás Internazionale U19-es - a sérüléséből akkor visszatérő Marco Materazzival megerősített - csapata volt. A végeredmény (2-5) gólgazdag és közönségszórakoztató mérkőzésről árulkodik.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását