2024. április 18. - Andrea, Ilma

Kovács Kati - Janics Natasa olimpiai bajnok!

Szenzációs futammal nyerte meg a kajak kettesek 500 méteres döntőjét a Kovács Katalin, Janics Natasa kettős a pekingi olimpián. Ez a siker pedig azt jelenti, hogy a négy évvel ezelőtti athéni bajnoki címüket is meg tudták védeni – egyedül a kajak-ke
2008. augusztus 23. szombat 11:27 - Hírextra
A címvédő magyar egység megszerezte hazánk második olimpiai aranyérmét a női kajak kettes 500 méteres futamán!

Micsoda versenyzés! Micsoda aranyérem a lányoktól, amikor már úgy látszik, minden veszve van és csak a csalódás jut nekünk osztályrészül. Akkor jön Kovács Kati és Janics Natasa. És megnyerik a „csakazértis aranyat”, mert csakazért is ők a legjobbak és ezt ha kell meg is mutatják.

Végre pedig a rajt is sikerült, jól jöttek el a lányok és végig az elején voltak, a mezőny élén. A legnagyobb riválisnak tartott német egység sehol nem volt, egyszerűen lemaradtak, a lányok pedig ezt kihasználva szinte végig vezetve, a lehető legegyszerűbben, magától értetődően megvédték az Athénban megszerzett címüket!

Persze nam volt ez olyan egyszerű, amilyennek látszott. Beata Mikolajczyk és Aneta Konieczna, azaz  a lengyel egység is erős volt, de végül csak a második helyre volt elég nekik az erejük. A harmadik helyen a franciák, Marie Delattre és Anne-Laure Viard lapátoltak be a célba.

Kati fel tudott állni

Az egyesben nagy meglepetésre csak negyedikként végzett Kovácsnak szűk egy órája volt az egyes után, hogy "áthangoljon" a párosra, a duó tagjai azonban már rutinosnak számítanak ebben a műfajban, igaz, négy éve, Athénban fordított volt a szereposztás. Akkor Janics indult - és nyert - egyesben, Kovács pedig "melegítette" számára a hajót, hogy aztán közösen diadalmaskodjanak a páros számban is.

A keddi előfutamból a magyarok és a nagy rivális németek - Fanny Fischer és Nicole Reinhardt - is elsőként jutottak a végjátékba, a jobb idő azonban akkor Janicséké volt. A finálé előtt nagy kérdés volt, hogy Kovács össze tudta-e szedni magát az egy órával korábbi kudarc után, vagy az egyesre úgymond "rámegy" a páros is.

Kovács Kati és Janics Natasa a döntő végén a partra evezett és egy hatalmas közös vízbe csobbanással ünnepelte a fényes sikert.

Az út az éremig

Pedig nehéz volt ezt az eredményt elérni Fábiánné Rozsnyói Katalin nélkül, akivel sorra vesztek össze a lányok és hagyták ott az öreg mesteredzőt. Sári Nándorral is fel lehetett viszont készülni arra, hogy sikeresen megvédjék címüket. Ráadásul a négy éve alatt, ami a felkészülésre rendelkezésre állt, csak kettőt készültek együtt.

De bármilyen veszekedés, sértődöttség és baj ellenére is behúzták az aranyérmet, mert még mindig ők a világ legjobb kajakosai. Legalábbis ketten együtt mindenképpen.

Kovács Kati a verseny után:

250-nél éreztem, hogy meglesz – mondta a döntő után rögtön Kovács Katalin az őt faggató újságíróknak. Nagyon boldog vagyok, igazából azt se tudom, hogy mi lett a végeredmény, csak annyit tudok, hogy nyertünk! Ez mindennél fontosabb – tette még hozzá az immár háromszoros olimpiai bajnok Kovács.

Ha nagyon őszinte akarok lenni, nem hittem volna, hogy sikerül. A rajtnál éreztem, hogy nagy csata lesz, de 250-nél már éreztem, hogy ez a miénk lesz – mondta őszintén Kati a Magyar Rádió mikrofonjába.

Természetesen Janics Natasa is beszélt érzéseiről:

Nem kellett Katiba lelket önteni az egyes után, tudta ő, hogy mit kell csinálni. Nagyon boldog vagyok, bátran rajtoltunk, és végig jól mentünk. Ami pedig a négyesünket illeti, sajnálom a „kiscsajokat”, nagyon szerettek volna nyerni ők is egy ilyet, de akkora volt a kavarodás a csapat körül, hogy nem volt elég időnk a felkészülésre – mondta boldogan a páros másik tagja, Janics Natasa a Magyar Rádiónak. (A kiscsajok alatt természetesen a négyes másik két tagját, Kozák Danutát és Szabó Gabriellát érette, az ilyen szó pedig az aranyéremre vonatkozik.)

A női kajak kettesek 500 méteres döntőjének végeredménye:

1. Magyarország (Kovács Katalin, Janics Natasa) 1:41.308
2. Lengyelország (Beata Mikolajczyk, Aneta Konieczna) 1:42.092
3. Franciaország (Marie Delattre, Anne-Laure Viard) 1:42.128
4. Németország (Fanny Fischer, Nicole Reinhardt) 1:42.899
5. Japán (Kitamoto Sinobu, Mikiko Takeja) 1:43.291
6. Ausztrália (Hannah Davis, Lyndsie Fogarty) 1:43.969
7. Finnország (Anne Rikala, Jenni Mikkonen) 1:44.176
8. Csehország (Michala Mruzková, Jana Blahová) 1:44.870
9. Ausztria (Yvonne Schuring, Viktoria Schwarz) 1:44.965

Kovács Katalin:

Születési idő és hely: 1976.02.29., Budapest
Klubja: MTK
Versenyszámai: K-1, K-2 és K-4 500 m
Olimpiai eredményei: K-2 500 m - 1. hely (2004, 2008), 2. hely (2000); K-4 500 m - 2. hely (2000, 2004, 2008)

Janics Natasa:

Születési idő és hely: 1982.06.24., Bácskapalánka
Klubja: Démász-Szeged
Versenyszámai: K-2 és K-4 500 m
Olimpiai eredményei: K-1 500 m - 1. hely (2004), 4. hely (2000, jugoszláv színekben), K-2 500 m - 1. hely (2004, 2008), K-4 500 m - 2. hely (2008)

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását