2024. március 29. - Auguszta

Újra hall a XIII. kerület

Tizenöt éve teszi tönkre a XIII. kerületi lakók nyugalmát, esti és éjszakai pihenését a Sziget fesztivál miatt a Hajógyári-szigeten keletkező "elviselhetetlen mértékű zaj" - nyilatkozta a városrész polgármestere, Tóth József az MTI-nek csütörtökön.
2007. november 8. csütörtök 13:42 - Hírextra
A Sziget fesztivál szervezői idén sem tartották be a területhasználatára, valamint a hatóság által a zajkibocsátásra megszabott feltételeket. Emiatt a kerületieknek idén is elviselhetetlen zajhatást kellett elszenvedniük "ami tovább már nem tűrhető" - mondta.

A szocialista politikus közölte, hogy szeptember első napjaiban levélben "nyomatékosan" arra kérte Demszky Gábor főpolgármestert: a főváros, mint a terület tulajdonosa biztosítsa az emberek nyugalmát. Ennek érdekében a jövőben csak olyan feltételekkel járuljon hozzá a fesztivál megrendezéséhez, amelyekkel kiküszöbölhetik az elviselhetetlen zajhatást. Szerinte a legjobb megoldás egy zajárnyékoló fal megépítése lenne. Levelében jelezte azt is, hogyha felvetéseire "érdemi és kedvező válasz nem érkezik, kénytelen lesz a kerületi lakosok érdekeink a jövőben bírói úton érvényt szerezni".

A polgármester megjegyezte a szervezők idén is azt ígérték, hogy minden szabályt betartanak, nem lépik túl a zajhatár-értékeket. azonban már a hangpróbán, majd később a fesztivál alatt is jóval - 25, illetve 23 decibellel túllépték az engedélyezett 45 decibeles zajterhelési értéket. Rámutatott, hogy a mértékegység sajátossága miatt a túllépés minden három decibele kétszer nagyobb hangerősségű kibocsátást jelent.

Tóth József emlékeztetett rá: az ombudsman már egy 2003-as jelentésben megállapította, hogy a fővárosi önkormányzat "sérti" a környéken lakók jogát az egészséges környezethez azáltal, hogy az egyébként is magas környezeti zajterhelés további növekedését az éjszakai órákban is "tűri, illetve lehetővé teszi".

Gerendai Károly, a Sziget Szervező Iroda ügyvezetője keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a fesztivál ellehetetlenülne, ha a bíróság a IV. kerület kérésének helyt adva megtiltaná este 10 és reggel 6 óra között a rendezvényeiket.

Derce Tamás, Újpest polgármestere közölte, hogy ők nem a fesztivált akarják megszüntetni. Hozzátette, hogy szerinte mindenkinek joga van pihenni, arra viszont senkinek nincs joga, hogy mást pihenésében zavarjon.

Demszky Gábor keddi közleményében azt kérte az újpesti polgármestertől, hogy vonják vissza a Sziget fesztivál ellehetetlenítését célzó bírósági keresetüket. Hangsúlyozta, hogy Budapestnek szüksége van Európai immár legnagyobb nyári, könnyűzenei rendezvényére.

Az MTI városházi forrásokból megtudta, hogy a Sziget Szervező Iroda hároméves, ingyenes közterület-használati engedélye lejárt. Így jövőre csak akkor lehet ismét Sziget fesztivál, ha a főváros szakbizottsága újból közterület-foglalási engedélyt ad.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását