2024. április 26. - Ervin

Falun osztogat az MSZP

Megkezdődik az Új Magyar Faluprogram megvalósítása, amelynek keretében az uniós költségvetési időszak végéig, azaz 2013-ig várhatóan mintegy 4.000-5.000 milliárd forint közötti fejlesztés valósul majd meg a magyar falvakban - mondta Herbály Imre.
2007. november 8. csütörtök 13:39 - Hírextra
A szocialista szakpolitikus sajtótájékoztatóján közölte: a program súlyát jelzi, hogy annak népszerűsítésébe Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is bekapcsolódott.

Az Új Magyar Faluprogram a magyar vidék felzárkóztatását célozza. Elsősorban a munkahelyteremtés, az esélyegyenlőség, a vidéki életminőség javítása, továbbá a természettel való együttélés harmonizálása, illetve a vidéki kulturális örökség védelme, a hagyományőrzés a legfontosabb céljai a most induló programnak.

Herbály Imre utalt arra, hogy a vidéken élők a különböző beruházások, életminőség-javító intézkedések, infrastrukturális fejlesztések támogatására több mint 2.000 milliárd forint támogatáshoz juthatnak hozzá. A megvalósítandó fejlesztésektől függően 20-50 százalékos önerő szükséges egy-egy pályázat elnyeréséhez.

Többek között a mezőgazdasági üzemek korszerűsítésére, gépek, berendezések vásárlására, informatikai eszközök fejlesztésére, az állattartó telepek korszerűsítésére 624 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre. A mezőgazdasági termékek értéknövelésére, vagyis az élelmiszer-feldolgozás korszerűsítésére, illetve a bio-üzemanyagok előállításának elősegítésére mintegy 66 milliárd forint fordítható.

A fiatal gazdálkodók tevékenységének elindítását a program keretében 9 milliárd forinttal lehet támogatni - mondta az MSZP szakpolitikusa.

Herbály Imre szólt arról is, hogy az esélyegyenlőség megteremtésének keretében az úgynevezett vidéki integrált közösségi szolgáltató terek kialakítására, a helyi ügyintézés megteremtésére, korszerűsítésére több mint 27 milliárd forint jut.

A program további részleteit ismertetve a közúti és a közlekedési fejlesztésekre 600 milliárd forint jut, míg a kerékpárutakra 56 milliárd forintot lehet fordítani. A vasúthálózat fejlesztésére, a tömegközlekedési támogatásokra pedig csaknem 385 milliárd forintot lehet majd elkölteni - tette hozzá a szocialista képviselő.

Herbály Imre kitért arra, hogy a támogatási összegeket az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program, illetve az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásaiból finanszírozzák. Az MSZP-s szakpolitikus emlékeztetett arra is: voltak olyanok, akik ezeket a programokat szerették volna "megfúrni" még Brüsszelben is. Ugyanakkor ezek az elfogadott programok teszik lehetővé a magyar vidék európai szintű felzárkózásának lehetőségét belátható időn belül.

Újságírói kérdésre válaszolva Herbály Imre a vasúti szárnyvonalak megszüntetésével kapcsolatban azt mondta: a vasúti reform nincs ellenére, ám ez alatt a MÁV reformját kell érteni. Utalt ugyanakkor arra, hogy a vasúti közlekedés felülvizsgálata napirenden van, ám azt csak a mostaninál hosszabb egyeztetési folyamat után lehet eldönteni, hogy mely térségben, milyen megoldás a járható út. Szerinte ehhez a különböző tárcáknak, és nem csak a közlekedéssel foglalkozónak kellene áttekinteni a gondok megoldási lehetőségeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását