2024. április 25. - Márk

Több ezért ugyanannyi

A családi támogatásokra 2008-ban 8,3 százalékkal, mintegy 41 milliárd forinttal többet fordít a kormány, így a támogatások megőrzik reálértéküket - mondta Budai Bernadett. A kormányszóvivő kiemelte: a kormány a szociális igazságosság szempontját szem előt
2007. november 8. csütörtök 15:47 - Hírextra
Hangsúlyozta azt is: a kormány kiemelten kezeli azoknak a családoknak a támogatását, amelyek élethelyzetüknél fogva jobban rászorulnak a támogatásra; az ő esetükben az infláció mértékét meghaladó mértékben emeli a támogatásokat.

Budai Bernadett elmondta: a családi pótlékra szánt összeg az Országgyűlés döntése alapján 30 milliárd forinttal nő, tehát 2008-ban 370 milliárd forint jut erre a célra a központi költségvetésből. Hozzáfűzte, hogy ma Magyarországon több mint 2,2 millió gyermek jogosult családi pótlékra.
A családi pótlék emelése 2008-ban differenciáltan megy végbe, hogy azok kapjanak nagyobb mértékű támogatást, akik erre valóban rászorulnak - jelentette ki a kormányszóvivő.

A kormányszóvivő szólt arról, hogy 2008-ban miként alakul a családi pótlék gyermekenkénti összegének változása. Elmondta: az egygyermekes családoknál 4,3 százalékkal, a kétgyermekes családoknál 4,7 százalékkal emelkedik a családi pótlék összege, míg három és többgyermekes családoknál 1.100 forinttal nő gyermekenként a támogatás.

Kiemelte azt is, hogy az öregségi nyugdíjminimum 2008. januári 4,9 százalékos emelésével együtt nő a gyermekgondozási segély (gyes) összege is. Az idei 27.130 forintról 28.460 forintra nő a havi összeg mindkét ellátás esetében - tette hozzá.

Budai Bernadett szólt arról, hogy 2008-ban 8 százalékkal emelkedik a gyermekgondozási díj (gyed) összege is. Mint közölte, 2008-ban összesen 82 milliárd forint állami forrást biztosít erre a kormány.

Elmondta, hogy változnak jövőre a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény szabályai is. 2008-ban emelkedik a jogosultsági jövedelemhatár, így bővül azoknak a köre, akik igénybe vehetik a támogatásokat - hangsúlyozta. Példaként említette, hogy jövőre a bölcsőde az óvoda és az általános iskola 1-4. osztálya mellett az 5. osztályban is ingyen étkezhetnek a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak.

Hozzátette, hogy 2008-ban alapesetben azok a gyermekek jogosultak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre, akiknek családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíjminimum 125 százalékát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását