2024. május 11. - Ferenc

Zugló Aranyszeme

Illés György operatőr és Latabár Kálmán színész életművének állít emléket a Zugló Aranyszeme című rendezvény, amelyet az Aranyszem Operatőr Fesztiválhoz kapcsolódóan, annak versenyprogramját műsorra tűzve tart péntektől Zugló önkormányzata.
2007. november 7. szerda 12:03 - Hírextra
A filmgyár zuglói épületében működik a Magyar Operatőrök Társasága (HSC), amely minden évben megrendezi szakmai seregszemléjét, az Aranyszem Operatőr Fesztivált. A zuglói önkormányzat első alkalommal csatlakozik a rendezvényhez - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a rendezvény célja, hogy a film művészetét, az igényes filmek kultúráját, az "igazi" mozi varázsát felidézze mindenki számára, a fiatalokkal megismertesse.

Novák Emil felhívta a figyelmet arra, hogy Zugló a filmgyártás otthona, hiszen itt működött, működik a Filmgyár, amelynek fala közül az évtizedek alatt számos, örök érvényű alkotás került ki.
Rámutatott továbbá arra, hogy a filmművészet több jelentős alakja a kerület lakosa volt. A rendezvénnyel a szervezők előttük is tisztelegnek.

Első alkalommal két nagy zuglói művész: Illés György operatőr és Latabár Kálmán színész életművének állítanak emléket. A filmfesztivál programjában szerepel kettőjük egyik legismertebb közös alkotása, a Fel a fejjel című játékfilm is. A vetítésen részt vesz a két művész gyermeke, unokája is.

A programban szerepel Koltai Lajos legújabb alkotása, az Este, amelynek vetítésén a rendező is jelen vesz. A fesztivál utolsó filmje a Bogáncs című családi film, amelynek operatőre, Szécsényi Ferenc az idén a HSC életműdíjában részesül.

A program további részében az Aranyszem Operatőr Fesztivál versenyfilmjeit mutatják be, elsősorban fiatalok, diákok számára.

A Magyar Operatőrök Társasága 2004-ben rendezte meg először a fesztivált. A verseny alapgondolatának létrehozásában, a szabályok kialakításában Illés György, a HSC azóta elhunyt alapítója, valamint Novák Emil elképzelései valósulnak meg.

A 16 kategóriában zajló versenyben minden operatőr részt vehet, nem csak a HSC tagjai. A fesztivál ideje alatt, a vetítéseket követően szakmai fórumokon tekintik át az egyes műfajok szakmai, művészi és technikai problémáit.

A verseny előzsűrijének tagja Jankura Péter, Kardos Sándor, Novák Emil, Szobrász András. Szavazataik alapján alakul ki a hármas mezőny valamennyi kategóriában. A HSC tagsága, illetve a zsűri dönti majd el, hogy mely munkákat tartja a legjobbaknak. A zsűri tagja Gurbán Miklós, Kapitány Iván, Márk Iván, Nagy András, Szalai András és Ragályi Elemér.

Az Aranyszem Operatőr Fesztivál vetítéseinek helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház (november 9., 10., 11.) és a zuglói Sugár mozi (november 10-14.) lesz.

Minden évben átadják a társaság "Legenda" díját is - ezt azok kapják, akik munkájukkal és emberségükkel példaképpé váltak a szakmában. A díjazottakat a társaság vezetősége nevezi meg. Az idei "Legenda" díjas operatőrök: Badal János (Rákóczi hadnagya), Széchenyi Ferenc (Édes Anna) és Hildebrand István (Kőszívű ember fiai).

A társaság az idén adja át első alkalommal a HSC-gyűrűt, amellyel azok munkáját szeretnék elismerni, akik az operatőr közvetlen munkatársaként hozzájárultak a magyar filmművészet magas színvonalú alkotásaihoz. Ebben az évben Marton József, Romwalter Béla és Hajdú Miklós fővilágosítók kapják a gyűrűt.

A díjátadót december 19-én, a Kiscelli Múzeum templomterében tartják, a Magyar Filmlaboratórium Kft.-vel közös rendezésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását