2024. május 3. - Tímea, Irma

Neonáci felvonulás lesz

Továbbra is ellenakciókkal, az utcák elzárásával akarja megakadályozni a cseh neonácik prágai zsidónegyeden keresztül tervezett szombati felvonulását a cseh Zsidó Liberális Unió. Erről a szervezet elnöke, František Fendrych nyilatkozott a cseh Lidové Novi
2007. november 7. szerda 21:07 - Hírextra
Az újfasiszták az 1938-as németországi pogrom, az úgynevezett kristályéjszaka évfordulóján engedély nélkül akarnak végigvonulni a cseh főváros zsidónegyedén. A Zsidó Liberális Unió vezetője a Lidové Novinynak nyilatkozva ismét felhívással fordult a közvéleményhez: aki ellenzi a neonácik fellépését, s teheti, jelenjen meg valamelyik megmozduláson. Hangsúlyozta, a menetelők tervezett útvonala mentén olyan erős blokáddal számol, amelyet fiatal, erős férfiak, lehetőleg sportolók és katonák alkotnak majd. Az anarchisták már jelezték, ott lesznek. Mindkét oldal a Youtube-on elhelyezett videókkal is toboroz.

A cseh Idnes.cz portál értesülései szerint kétszáz szlovák újfasiszta is Prágában lesz, de Németországból és Ausztriából is várhatnak erősítést. A portál megjegyzi, hogy a külföldi résztvevőkről a cseh rendőrség nem ad bővebb tájékoztatást.

Prága már kétszer megtiltotta a felvonulást, de a városbíróság formai okokra hivatkozva semmisnek mondta ki az önkormányzati döntést. A főváros ugyan fellebbezett, de a cseh Legfelsőbb Bíróság azt is elutasította.

Az újfasiszták eredetileg az iraki megszállásban való cseh részvétel ellen hirdették meg akciójukat. Ez az indoklás azonban nehezen hihető. Az engedélyt kérő Ifjú Nemzeti Demokraták nevű szervezet ugyanis közismerten közel áll a nyíltan antiszemita cseh szélsőjobboldali Nemzeti Ellenállás neonáci szervezethez. A másik ok: a kristályéjszaka évfordulója, amely november 10-én lesz.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását