2024. április 24. - György

Kulturális évad kezdődik

A kínai magyar kulturális évad egyik kulcsszereplője a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) - hangsúlyozta Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára azon a keddi budapesti tájékoztatón, amelyen az intézmény növendé
2007. november 7. szerda 07:14 - Hírextra

A szakállamtitkár elmondta: több éve különböző programokban dolgoznak együtt a Zeneakadémiával annak érdekében hogy az egyetem nemzetközi kapcsolatait bővítsék. Kiemelte: a magyar kultúra számára új és hosszú távú pozíciókat szeretnének szerezni a kulturális diplomácia segítségével, most a szeptember óta Kínában zajló magyar kulturális évaddal.

Az évad fontos eseményének ítélték meg kínai részről is az akadémia tanárainak - Marton Évának, a magánének tanszak és Perényi Eszternek, a hegedű tanszak vezetőjének, valamint Devich János rektorhelyettesnek - októberi sanghaji mesterkurzusát.

Marton Éva és Devich János a sajtótájékoztatón egyaránt arról számolt be, hogy egy-egy rendkívüli tehetségnek már most a budapesti egyetemen lenne a helye.

Batta András, az LFZE rektora november 24--én, a Sanghaji Konzervatórium fennállásának 80. évfordulója alkalmából tartandó ünnepségen várhatóan együttműködési megállapodást ír alá a kínai zenei intézmény igazgatójával.

A tájékoztatón Bogyay Katalin szakállamtitkár és Nigel Thorpe volt budapesti brit nagykövet beszámolt arról, hogy életre kel a Liszt Academy Network. A Zeneakadémia támogatására 2001-ben létrehozott brit alapítvány megalakításában Lady Valerie Solti, a világhírű karmester özvegye is részt vett.
A szervezetnél azok a tehetséges aspiránsok pályázatnak, akik vagy valamelyik rangos egyetem posztgraduális képzéséhez, vagy egy neves mester melletti asszisztensi közreműködéshez szeretnének támogatást kapni. Egyelőre évente két ösztöndíjat terveznek kiadni, ha több mecénás jelentkezik, a szám növelhető.

Batta András rektor felhívta a figyelmet arra, hogy november 14-én, a Zeneakadémia "születésnapján" ünnepli megalapítása tizedik évfordulóját a Zeneakadémia Baráti Köre. A civil szerveződés minden évben jótékonysági koncertet szervez november 14-re, 1875-ben e napon indul el a tanítás Liszt Ferenc Hal téri lakásán.

Az általuk gyűjtött támogatásból segítik például a növendékek versenyekre utazását. Két friss nyertes, a hegedűs Banda Ádám és a csellista Várdai István lép föl az esten. A Liszt Ferenc Kamarazenekar - amely mostantól részt vesz az intézmény zenekari muzsikus képzésében - a hallgatókkal és tanárokkal kibővülve lép pódiumra.

Az Alma Mater sorozatban november 20-án pedig a Zeneakadémia modern zene felé való nyit: első alkalommal hallható kortárs zeneszerzők műve a növendékek előadásában. A Zeneakadémia együttese az intézmény egykori tanára, Ligeti György és az egyetem tiszteletbeli tanára, Steve Reich műveit adja elő Rácz Zoltán vezényletével.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását