2024. május 7. - Gizella

Várva várt zongorista érkezik

Brad Mehldau amerikai zongorista triója ad koncertet csütörtökön a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A triójáték művészét régóta várják Budapestre - mondta hétfőn az MTI-nek Bércesi Barbara, a műsor egyik szerkesztője.
2007. november 6. kedd 06:38 - Hírextra

"Brad Mehldaut rendkívüli energiája és szinte parttalan képzelőereje tette napjaink egyik legtermékenyebb és legkiválóbb muzsikusává" - mutatott rá a szerkesztő. Az amerikai zongorista még csak harminchét éves, de kiemelkedő szerepét és pozícióját a műfaj történetében máris megkérdőjelezhetetlennek tartják.

Az idén jelent meg a trió Pat Methenyvel közös lemeze a Nonesuch Kiadónál, a CD hetek alatt jelentős sikert aratott.

Brad Mehldau elsősorban improvizatőr. Előadásában meghatározó a spontán kifejezett zenei gondolatok szerezte meglepetés. Ugyanakkor a formális zenei struktúrákat is tiszteli, a rögtönző és a formalista egyaránt jelen van művészetében.

A zongorista a kilencvenes évek közepe óta koncertezik szólóban és triójával. Magyarországon összeszokott társaival, Larry Grenadier bőgőssel és a dobos Jeff Ballarddal lép fel a Művészetek Palotájában.

Larry Grenadier bőgőssel 1995 óta játszik együtt, de Jeff Ballard dobossal is többéves az együttműködése, ők hárman mára elválaszthatatlanok lettek. A rock és legújabban a kortárs zene elemeit is előszeretettel vegyítik Mehldau kompozícióiba: feldolgozták például a Beatles, Paul Simon és a Radiohead szerzeményeit.

A zongorista főként saját formációjával dolgozik, de készített felvételeket többek közt Charlie Hadennel és Lee Konitzcal. Közreműködött Wayne Shorter, John Scofield és Charles Lloyd együtteseiben is, saját generációjából pedig gyümölcsöző kapcsolatai alakultak ki Joshua Redmannel, Kurt Rosenwinkellel, Peter Bernsteinnel és Mark Turnerrel. Filmzenét írt a Tágra zárt szemek és a Millió dolláros hotel című alkotáshoz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását