2024. május 4. - Mónika, Flórián

Pinokkió, csak felnőtteknek

Nem a kedves, szelíd, jó érzésekkel teli Pinokkió, hanem inkább egy nyugtalanító, egyáltalán nem gyermekeknek való változat kerül a színpadra Párizsban Joel Pommerat rendezésében. A művész nagy kihívásnak tekinti a feladatot: visszaadni Carlo Collodi tört
2008. március 29. szombat 12:20 - Hírextra

E mesét meglehetősen ritkán mutatják be színházban, feltehetően azért, mert emberek millióinak emlékezetében úgy rögződött, ahogyan azt Walt Disney megalkotta 1940-ben készített híres rajzfilmjében.

Pommerat a bemutatót követően egy gyerekekkel folytatott, időnként éles vitába átcsapó beszélgetés során elmondta, hogy rendezésével saját gyermekkori emlékeit próbálta megtalálni. A mese őrá gyakorolt bűvös hatását adja vissza a rendezés és a szinte expresszionista világítás, olvasatában egy fogcsikorgató mesét látnak a nézők, amelyben a gyermeki világ beleütközik a felnőttek kemény, igazságtalan és kiszámíthatatlan világába.

Maga Pinokkió sem az a mosolygó fabábú, akit Disney rajzolt meg. Szégyelli szegény származását, hazudik, hogy azt eltitkolja, akár élete kockáztatásával is.

Az uralkodó gyermek és "tyúkanyó-apa" aktuális témáit is érinti a feldolgozás, azok a ragadozók viszont, amelyek eltérítik az ifjakat az iskolától, hogy szamarakká változtassák őket, a mai szórakoztatóiparra és a médiára rímelnek. "Olyan mocskos alakokról van szó, akik örök szórakozást ígérnek nekik, majd eladják őket, mint ostoba állatokat" - mondja a narrátor.

A bemutató mindenesetre a rendezőt igazolta: bár voltak gyerekek, akiket megdöbbentett az általuk ismert mese más hangszerelése, többségük lelkesen megtapsolta a sűrű szövésű történetet és a szellemes rendezést.

Pommerat Pinokkióját Párizs után júniusig tartó országos turnén mutatják be Franciaországban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását