2024. április 25. - Márk

Nácizmusra jellemző kijelentést tett - mondjon le

Több civil szervezet is a külügyminiszter azonnali menesztését kéri a román kormányfőtől a tárcavezetőnek napokban tett kijelentései miatt. A kilenc véleményformáló szervezet a nácizmusra jellemző kijelentésnek minősítette Adrian Cioroianu egy televíziós
2007. november 6. kedd 08:01 - Hírextra

A nyilatkozat szerint az olaszországi rablógyilkossághoz hasonló bűncselekmények elkövetőit az egyiptomi sivatagban létesítendő munkatáborokba kell deportálni, ahelyett hogy televízióval is felszerelt fogdában őriznék. A miniszter hétfőn bocsánatot kért kijelentése miatt.

A civil szervezetek levele szerint a kijelentés súlyosan megsérti a romániai és európai törvényeket, hasonló megoldáshoz pedig csak a fasiszta rendszerben folyamodtak. "Emlékeztetjük a miniszter urat - aki mellesleg történész -, hogy a nemkívánatos személyeknek egy országból való elszállítását - ahogyan a deportálást meghatározzák -, utoljára a holokauszt idején alkalmazták." Az aláírók az európai és romániai jogszabályok iránti tisztelet jeléül kérik a tárcavezető lemondását.

A román külügyminiszter egy hétfő délutáni sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva elnézést kért nyilatkozatáért. "Ismerjem be, hogy még nekem is meglepőnek tűnik e kijelentés? Sajnálom és a sértettektől elnézést kérek emiatt" - mondta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy nemi erőszakot elkövetők és a pedofilok jelentik számára a bűnözők legaljább kategóriáját. "A megoldás nyílván nem a sivatagba küldésük jelenti" - tette hozzá a román külügyminiszter.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását