2022. október 1. - Malvin

IV. országos kistérségi konferencia

A területi esélyteremtődés folyamatát kell előmozdítani a kistérségi társulások tekintetében, ez a kormány szándéka - hangoztatta Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter a IV. országos kistérségi konferencián kedden Miskolc-Lillafürede
2007. november 6. kedd 22:00 - Hírextra

Mint mondta, a mai önkormányzatiságot a szétaprózódás jellemzi, amelyben nem alapozható meg egy hosszú távú kiegyenlítődési folyamat az egyes területek között, ezért kell kiemelten támogatni a társulásokat.

Hangsúlyozta: ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy nincs szükség az önkormányzatokra, illetve a hivatalokra, hisz számos problémát csak helyben lehet megoldani és kezelni. "Szükség van egy ésszerűen működő önkormányzati világra" - tette hozzá.

A kistérségek kapcsán elmondta: 174 kistérség van az országban, ezeket a KSH adatai segítségével öt szempont, illetve 50 mutató figyelembe vételével besorolták. Az országos átlag alatti térségek a hátrányos helyzetűek, ezek száma 94. Ebből 47 kistérség, összesen másfél millió lakossal, a leghátrányosabb, 33 pedig "proaktív segítséggel" felzárkózhat, kivezető programokkal, támogatásokkal - mutatott rá a szaktárca vezetője.

Arról is beszámolt, hogy a leghátrányosabb kistérségek általában a határ mentén találhatóak, illetve a romák által sűrűn lakott területek, ahol halmozottan hátrányos helyzettel kell megküzdeniük a lakosoknak. Hozzátette, hogy épp ezért ezeket kiemelten támogatják majd, hogy "forráshiány miatt senki ne maradjon ki a fejlesztés lehetőségéből".

A nehéz helyzetben lévő önkormányzatok számára pedig nem a működési hitelek felvételét javasolják, ugyanis hosszú távon így csak az adósságot görgetik tovább, hanem a fejlesztési hitelek felvételét, amitől hatékonyabb lesz a működés. Bajnai Gordon azt mondta: 180-240 milliárd forint is juthat

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását