2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Elfogadhatatlan a biztos intézkedése

Új, hosszú távú, stabil alapokra kell helyezni a hazai sportorvoslást - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Gyenesei István, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottság sport albizottságának elnöke.
2007. november 6. kedd 17:58 - Hírextra

A testület azért tartott rendkívüli ülést, mert az OSEI, ismertebb nevén a sportkórház kincstári biztosa, Kató Gábor az intézmény adósságai miatt rendeleti úton megtiltotta a sportkórházzal közalkalmazotti munkaviszonyban álló és a válogatott kereteknél tevékenykedő közel 50 orvos, pszichológus és gyógytornász számára, hogy munkaidőben edzőtáborokba, világversenyekre, vagy olimpiára utazzanak a csapatokkal. Az orvosok és egyéb sportszakemberek ezt november 1-től csak évi rendes vagy fizetés nélküli szabadságuk terhére tehetik meg.

Az albizottság szerint az előkészítetlen, kizárólag intézmény-pénzügyi szemléletű korlátozó kényszerintézkedés elfogadhatatlan, mert veszélyezteti a magyar sportolók eredményes olimpiai kvalifikációs részvételét és az ötkarikás felkészülést. A több mint 30 válogatott keret munkáját érintő, eddig jól működő gyakorlatot mindössze 276 nappal a pekingi játékok előtt változtatja meg ez a lépés, és ezzel kezelhetetlen zavarokat idézhet elő. Gyenesei István szerint a sportkórház néhány milliós megtakarítása sokkal nagyobb károkat okozhat a másik oldalon, a magyar sport területén. Véleménye szerint elengedhetetlen, hogy a sportorvosok és egyéb sportszakemberek kieső bérét a sportágazatból kompenzálják.

Jelezte, amennyiben a kiadott rendelkezés következtében a jövőben nem az OSEI-ben fognak dolgozni a legjobb magyar sportorvosok, elveszhet a sportkórház intézményesített felelősségvállalásának lehetősége és csökkenhet a doppingellenes küzdelem hatékonysága is.
A helyzet megoldása érdekében Gyenesei István hétfőn személyesen tárgyalt dr. Berkes Istvánnal, az OSEI főigazgatójával, Horváth Ágnes egészségügyi, valamint Bajnai Gordon sportért felelős önkormányzati és területfejlesztési miniszterrel. Mint tapasztalta - a jó szándék ellenére is -, a sportkórház két szék között a pad alá kerülhet. Ráadásul az intézmény 2008. évi várható állami támogatása 400 millió forinttal lesz kevesebb az ideinél, ami veszélyezteti a versenysportot is segítő működését.

A képviselő tájékoztatása szerint Elbert Gábor sportszakállamtitkár a sportorvosok ügyében már felvette a kapcsolatot az Egészségügyi Minisztérium illetékesével, dr. Berkes István főigazgató pedig pénteken a főtitkári megbeszélés keretén tájékozatja a szövetségek vezetőit a helyzet lehetséges megoldásáról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását