2024. május 2. - Zsigmond

Budapesten tanácskoznak

Európai álom - ígéretek és valóság címmel az Európai Unió előtt álló kihívásokról rendez tanácskozást november végén Budapesten a Mihail Gorbacsov által alapított Világpolitikai Fórum; a volt szovjet elnök és Horn Gyula, a szervezet magyar alapító tagja m
2007. november 6. kedd 18:04 - Hírextra

Az erről szóló közleményt Horn Gyula volt miniszterelnök titkársága juttatta el kedden az MTI-hez.
A globalizáció egyre gyorsabban mozgatja a világot, és Európa alig tud lépést tartani a felgyorsuló fejlődéssel. Az uniónak meg kell találnia a szükséges politikai energiát ahhoz, hogy szembe tudjon nézni a politikai és gazdasági átalakulások, a technológiai fejlődés, a környezetvédelem és a migráció jelentette kihívásokkal, a verseny, az együttműködés és a szolidaritás helyes egyensúlyának megőrzésére törekedve - hangsúlyozza a Világpolitikai Fórum (World Political Forum) közleménye.
A november 27-28-i tanácskozás célja, hogy meghatározza az Európai Unió helyzetét 50 évvel a Római Szerződés aláírása után, az elmúlt években lezajlott bővítéseket követően, az unió reformja és a környező államokhoz (Törökországhoz, Oroszországhoz, a volt szovjet tagállamokhoz és a Mediterrán térséghez) fűződő viszonyáról szóló viták közepette.

A tanácskozást, amelynek a Magyar Tudományos Akadémia ad helyet, Mihail Gorbacsov, a Világpolitikai Fórum elnöke és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök nyitja meg november 27-én.
A kétnapos rendezvényre az európai politika olyan személyiségei érkeznek Budapestre, mint Ion Iliescu volt román elnök, Milan Kucan egykori szlovén államfő, Felipe Gonzalez volt spanyol miniszterelnök, Mario Monti, a milánói Bocconi Egyetem elnöke, az Európai Unió volt versenyügyi biztosa, Hans Dietrich Genscher egykori német külügyminiszter, Rudolph Schuster volt szlovák államfő, Milos Zeman, a Cseh Köztársaság korábbi miniszterelnöke, Mesut Yilmaz egykori török miniszterelnök, Kovács László, az EU adó- és vámügyi biztosa, valamint európai parlamenti képviselők.

A tanácskozáson mások mellett részt vesz Adam Michnik, a Gazeta Wyborcza című napilap főszerkesztője, az egykori lengyel demokratikus ellenzék egyik vezéralakja, Jean-Dominique Giuliani, a Robert Schuman Alapítvány elnöke, valamint Philippe Herzog, a Confrontations Europe nemzetközi hálózat elnöke.

Az első nap a "Milyen Európa kell az európaiaknak?" kérdés jegyében zajlik a biztonság, az integráció és a demokrácia hármasáról; az európai identitásról; a bővítés utáni egység megteremtéséről; valamint az európai szociális modellről szóló panelbeszélgetésekkel.

Az "Európa az új világban" címmel zajló második napon az európai biztonság kérdéséről, valamint az EU-nak az új világ építésében játszott szerepéről cserélnek eszmét a résztvevők.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását