2024. április 20. - Tivadar

A Persepolis nyit

A Persepolis című film nyitja meg november 29-én az 5. Anilogue (volt AniFest) filmfesztivált Budapesten; az alkotás december 6-tól a mozikban is látható - közölte a nemzetközi animációs fesztivál sajtóirodája az MTI-vel.
2007. november 6. kedd 11:31 - Hírextra

A cannes-i filmfesztivál zsűrijének különdíját elnyert Persepolis megindító történet egy, az Iszlám Forradalom alatt felnövekvő fiatal, iráni lányról - összegezte Köllő Killa sajtóreferens.

Tájékoztatása szerint a filmben a koraérett és szókimondó, kilencéves Marjane szemüvegén át nézzük, miként veszítik el reményüket az emberek a fundamentalisták hatalomra kerülésével, akik arcuk eltakarására kényszerítik a nőket és ezreket börtönöznek be.

Az okos és vakmerő Marjane túljár a „társadalom-felügyelők" eszén és felfedezi magának a punkokat, az ABBA-t és az Iron Maident. Amikor azonban nagybátyját értelmetlenül kivégzik és bombák záporoznak Teheránra az Irak elleni háborúban, az iráni létet átjáró félelem tapinthatóvá válik.

A négynapos Anilogue fesztivált az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban tartják. A rendezvényen számos, egész estés animációs film magyarországi premierjével, korábban nem látott filmelőzetesekkel, animációs műhelymunkával, díszvendégekkel, európai versenyprogrammal, világpanorámával, a már ismert Animált Éjszakával, koncertekkel és kiállításokkal várják a közönséget.

Az elmúlt években az Anilogue (AniFest néven) sok országos és világpremier helyszíne volt: itt indult többek között a Nyócker!, Satoshi Kon Paprika című animéje, Mamoru Hosoda Az idő fölött járó lány című filmje, és Christian Volckman Renaissance című munkája.

A 2003 óta AniFestként megrendezett fesztivál nevét az idén változtatták Anilogue-ra. Köllő Killa korábbi tájékoztatása szerint a döntés oka az volt, hogy AniFest néven több animációs
filmfesztivál is van a világon, egy pedig egészen közel, Csehországban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását