2024. április 26. - Ervin

Szocialista nem az SZDSZ javaslataira

Nem emelkedik jövőre a személyi jövedelemadó alsó, 18 százalékos személyi jövedelemadókulcsának határa, mert az MSZP nem támogatta a vasárnap esti koalíciós egyeztetésen az SZDSZ javaslatait - mondta Eörsi Mátyás a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője a t
2007. november 5. hétfő 07:11 - Hírextra

Eörsi Mátyás megerősítette azt a szabad demokrata álláspontot, miszerint a 2008-as költségvetésben a központi állami szervek működésére az ideinél 137 milliárddal több pénzt különítettek el, ami az SZDSZ szerint túlzó és abból 60 milliárdot másra kellene fordítani.

A kisebbik koalíciós partner azt szerette volna, ha a közszférának szánt pluszkiadások helyett megemelték volna a személyi jövedelemadó alsó, 18 százalékos határát a jelenlegi 1,7-ről 1,9 millió forintra, magasabb lett volna a leghátrányosabb helyzetű családok családi pótléka és a jelenlegi szja 1+1 százalékos rendszert 3 százalékra emelték volna.

A vasárnap esti egyeztetésen azonban az MSZP nem támogatta a személyi jövedalamadó szabályaira vonatkozó javaslatot, így az SZDSZ eláll eredeti szándékától és ennek megfelelően szavaz hétfőn az adótörvényekről szóló törvény módosításánál. Eörsi Mátyás azt is elmondta, hogy az szja 1+1 százalékos rendszerének átalakításáról sem sikerült megegyezniük, így erre januárban visszatérnek.

Lendvai Ildikó az MSZP frakcióvezetője a tárgyalást követően elmondta: szintén folytatják a tárgyalásokat a családi pótlék emeléséről a legrászorultabbak részére. Az MSZP szerint ugyanakkor a konvergenciaprogram tartása érdekében jelenleg nincsenek megfelelő tartalékok a költségvetésben adócsökkentésre. A hiánycsökkentés és a családi pótlék átalakításának költségeinek megtalálására ugyanakkor még két hete van a koalíciós pártoknak, addig lehet ugyanis módosító indítványokat benyújtani a büdzséhez.

A kormánypártok abban ugyanakkor megállapodtak, hogy folytatják a tárgyalásokat a költségvetés lehetséges többletforrásainak megtalálása érdekében és amennyiben sikerül, akkor azt az összeget az államháztartás hiányának csökkentésére fordítják.

A vasárnapi tárgyaláson egyébként Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP, Kóka János az SZDSZ elnök, Veres János pénzügyminiszter, Kiss Péter kancelláriaminiszter, Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető, Eörsi Mátyás és Horn Gábor koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár vett részt.

A Független Hírügynökség szocialista forrásokból úgy értesült: mivel az SZDSZ és az MSZP képviselői többször végigtárgyalták a 2008-as költségvetést, az MSZP a mostani szabad demokrata javaslatokat Kóka János saját pártján belüli meggyengülésének tulajdonítja. Ráadásul a szocialisták szerint nincs a költségvetésben elegendő többletforrás az adócsökkentésre.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását