2024. április 16. - Csongor

Az MSZP nem támogatja az adóösszevonást

Az MSZP-frakció nem támogatja a kisadók összevonását, és azt szeretné, ha értékalap mellett négyzetméter alapon is ki lehetne vetni az építményadót. Erről Kovács Tibor, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese beszélt hétfőn Budapesten újságíróknak.
2007. november 5. hétfő 16:22 - Hírextra
A szocialista frakció a kormány álláspontjával szemben fog szavazni az ingatlanadó és a kisadók összevonása kapcsán - közölte a képviselő az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat módosító indítványairól, amelyekről a nap folyamán dönt az Országgyűlés.

A frakcióvezető-helyettes elmondta: a kisadók összevonásával az volt a szándék, hogy egyszerűsödjön az adóbevallás. Ha azok, akiket érint ez a javaslat, nem kérnek belőle, akkor nem vonják össze az adókat, azaz a frakció a kormány álláspontjával szemben fog szavazni - tette hozzá. A törvényjavaslat a rehabilitációs járulékot, a szakképzési hozzájárulást és az innovációs járulékot vonná össze.

Kovács Tibor azt mondta, az MSZP-frakció tartja álláspontját, hogy az önkormányzatoknak továbbra is legyen lehetősége érték- és területalapon megállapítani az ingatlanadót, így ez esetben is a kormány álláspontjával szemben fog szavazni a frakció. A módosítás 2009-től lépne életbe.

Arra a felvetésre, hogy a vasárnapi koalíciós egyeztetésen Veres János pénzügyminiszter megígérte az értékalapú ingatlanadó bevezetését és a kisadók összevonását, Kovács Tibor közölte: az MSZP-frakció hétfői ülésen a pénzügyminiszter ismertette a kormány álláspontját és kérte a képviselők támogatását, de a frakció szinte egységesen nem értett egyet a kormánnyal.

Hozzátette: úgy gondolja, ezekben a kérdésekben az ellenzék egyetért az MSZP-vel.

Kovács Tibor beszámolt arról, hogy a frakcióülésen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tájékoztatta a képviselőket vasárnapi koalíciós egyeztetésről. A frakció megnyugvással vette tudomásul, hogy a koalíciós partner belátta, javaslatai nem szolgálják a kormány céljait - fűzte hozzá. Mint mondta, a képviselőcsoport helyeselte, folyjon tovább a vizsgálat arról, vannak-e a költségvetésnek tartalékai, amelyet a hiány csökkentésére lehetne fordítani.

A szocialista képviselő az egészségbiztosítási törvényjavaslatról elmondta: az előterjesztéshez az MSZP több módosító indítványt nyújt be, többek között a menedzsment jogokkal, a cégalapítás szabályaival, a fejkvóta megállapításával kapcsolatban.

Egy másik kérdésre válaszolva Kovács Tibor közölte: olyan értelmű javaslat nem fogalmazódott meg, amely megkérdőjelezné a részleges privatizációt. A javaslatnak ilyen lényegi elemét a képviselőcsoport nem kívánja megkérdőjelezni - fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy a héten kezdődik a parlamenti bizottságokban az egészségbiztosítási törvény vitája és a frakció támogatni fogja az előterjesztés általános vitára való alkalmasságát. Hozzátette: a frakcióülésen néhány képviselő tartózkodott, három-négy képviselő szavazott a javaslat ellen.

Az egyes közlekedési tárgyú törvények módosítása kapcsán Kovács Tibor közölte: számos vitás kérdés van még, ezért javasolják, hogy kedden ne záruljon le az előterjesztés általános vitája, hanem folytatódjon. A törvényjavaslat szerint jövő januártól a gépkocsi üzembentartójának objektív felelőssége lenne a szabálysértések elkövetésénél, akkor is, ha más vezette az autót és ezt el is ismeri.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását