2024. április 29. - Péter

A befektetési guru többet adózna

Igazságtalannak tartja a gazdagoknak kedvező amerikai adórendszert és többet akar befizetni a közös kasszába Warren Buffett, a világ második leggazdagabb embere. Az amerikai befektető és filantróp szerint elfogadhatatlan, hogy kevesebbet kell adóznia, min
2007. november 5. hétfő 11:38 - Hírextra
"Az adórendszer az elmúlt tíz évben a gazdagok javára és a középosztály rovására módosult. Ez így egyáltalán nincs rendben, sürgősen változtatni kellene rajta" - mondta Buffett.

A 77 éves befektetési guru 17,7 százalékos jövedelemadót fizet, feleannyit, mint 18 alkalmazottjából 15, pedig soha nem próbál trükközni és mindössze egy szál adótanácsadó segít neki összeállítani a bevallást.

Más országokban feltűnést keltene, ha egy hipergazdag nem az adókerülést választaná és kifogásolná az alacsony adószintet, de Amerikában nemigen okozott megdöbbentést Buffett kirohanása. Csupán a kereskedelmi kamara szóvivője nyilatkozott az ügyben, megjegyezte, hogy számolhatna pontosabban, hiszen az adóbevételek 39 százaléka a leggazdagabb 1 százaléktól származik.

A Forbes magazin szeptemberi listája alapján Buffett 52 milliárd dolláros (9048 milliárd forint) vagyonával a Microsoft-alapító Bill Gates után a második leggazdagabb ember a világon. Régóta ismert, hogy mélyen helyteleníti a Bush-kormányzat adópolitikáját. A különc milliárdos a Nebraska állambeli Omahából irányítja befektetési cégét, a Berkshire Hathaway-t, nevetségesnek számító évi 100 ezer dolláros fizetést vesz ki a cégből és saját maga vezeti Cadillac limuzinját.

Az "omahai bölcs" mindmáig abban a házban lakik, amelyet 1958-ban vásárolt 31 500 dollárért, és amikor kirúg a hámból, akkor dupla adag sültkrumplit rendel a steakhez és cseresznyés kólát iszik hozzá. Az íróasztalán nincs számítógép és néhány bridge-parti régi jó barátja, Bill Gates társaságában a legnagyobb luxus, amit megenged magának.

Vagyonának 80 százalékát Bill és Melinda Gates alapítványára hagyja. Lánya és két fia legfeljebb kétmilliárdot fog örökölni fejenként. "A gazdagoknak annyit szabad a gyermekeikre hagyniuk, hogy bármit megtehessenek, de ne érezzék úgy, hogy nem kell tenniük semmit" - mondta Buffett a Die Welt című német napilap honlapján megjelent beszámoló szerint.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását