2024. május 4. - Mónika, Flórián

Hollywood inkább jön hozzánk, mint Csehországba

Milliókba kerülő nagy produkciók után, mint amilyen a James Bond - Casino Royale és Roman Polanski filmje, a Twist Olivér volt, Prágának tudomásul kell vennie, hogy "Hollywood nem siet a Moldva partjára".
2007. november 4. vasárnap 11:10 - Hírextra

Eközben Csehországgal ellentétben például Magyarország és Kanada hajlandó különleges adókedvezményekkel az országba csalogatni a nemzetközi filmgyártást - figyelmeztetett a prágai Barrandov stúdió szóvivője.

Csehország ezért már több nagyszabású produkció megszerzéséről is lemaradt, mint például a Narnia-krónikák harmadik részének forgatása. A cseh filmgyártásba befektetett amerikai pénzek összege a 2003. évi 180 millió euróról tavaly 50 millióra csökkent.

Egyedül a "Narnia", amelynek első két részét lényegében Csehországban forgatták, összességében 140 milliót jelentett. Más filmek - mint a "Hellboy-2" (Magyarország) vagy a következő 007-es thriller, amelyeknek forgatási helyszínéül szóba jött Csehország - a költségek miatt másutt kerülnek gyártásra. A prágai Filmközpont adatai szerint külföldi produkciók 90 százalékban részesednek a cseh filmipar bevételéből. A központ szóvivője szerint "ha elmaradnak, akkor a hazai filmgyártás is lefelé ívelő ágba kerül". A Barrandov studióban tavaly nyílt meg Európa legnagyobb - tizenkét teniszpálya-nagyságú - filmműterme.

Prágában már a politikai fordulat előtt is gyártottak többek közt klasszikus gyermekfilmeket, mint a "Pan Tau". Hangsúlyozza a cseh fővárosnak, mint filmmetropolisznak jelentőségét a potsdami Babelsberg AG stúdió terjeszkedése is. A Babelsberg 2006-ban százszázalékos tulajdonában lévő leányvállalatot hozott létre a Barrandov stúdió területén. Carl Woebcken, az elöljáróság elnöke szerint a terjeszkedés célja az, hogy nagyszabású produkció esetén a Babelsberg stúdió is beszállhasson a munkába.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását