2024. április 20. - Tivadar

Támogatják Kósát

Az Országgyűlés Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi Bizottságának tagjai támogatásukról biztosították Kósa Lajos polgármester indítványát a debreceni városi bíróság új elhelyezésére - derült ki szerdán a bizottság debreceni kihelyezett ülésén.
2007. november 14. szerda 13:47 - Hírextra
A Debreceni Ítélőtábla épületében tartott tanácskozáson - amelyen jelen volt Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke is - Kósa Lajos emlékeztetett arra, hogy az ítélőtábla 2,5 milliárd forintos beruházásához jelentős mértékben hozzájárult Debrecen.

A polgármester most az életveszélyessé vált városi bírósági épület kiváltását kezdeményezte, s az új beruházáshoz tett felajánlást.

Tájékoztatása szerint Debrecen ingyen adná a telket az építkezéshez, a város kamatmentes hitelből, saját beruházásban építené meg a bíróságot, amit hosszú távú konstrukció keretében fizetne vissza az OIT Debrecennek.

Elmondta azt is, hogy Debrecen nem kérne jelzálog-bejegyzést a bírósági épületre, ugyanis a hitelt saját vagyonára venné fel.

Kósa Lajos szerint ez bármiféle PPP-beruházásnál, vagyis magántőkés konstrukciónál jobb megoldás, mert az önkormányzat kamatmentesen vehetné fel a kölcsönt. Reményei szerint két éven belül fel is avathatnák az új bírósági épületet.

Lomnici Zoltán "érdekes, támogatható konstrukciónak" nevezte a polgármester előterjesztését, s közölte: az OIT áttekinti az indítványt, és bizonyára megtalálják azt a módot, ami mielőbb megoldást jelent a tarthatatlan körülmények között dolgozó debreceni bíróság elhelyezésére.
Csákabonyi Balázs, a bizottság szocialista tagja "nagyvonalú önkormányzati felajánlásnak" nevezte a polgármester indítványát.

A főbíró a bizottsági kihelyezett ülésen a képviselőket is tájékoztatta arról, hogy három tanulmányt készíttettek a magyar igazságszolgáltatás működéséről. Lomnici Zoltán közölte: öttagú bizottságot alakítottak a 900 oldalas dokumentumgyűjtemény teljes áttekintésére, majd azt követően szeretnék, ha az OGY alkotmányügyi bizottsága is megtárgyalná a dokumentumot.
Avarkeszi Dezső, a bizottság szocialista elnöke azt mondta, a testület kész erre.

Az Országgyűlés Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi Bizottsága debreceni kihelyezett ülésén tájékoztatókat hallgatott megy a debreceni ítélőtábla, a fellebbviteli főügyészség, a hajdú-bihari bíróság és a főügyészség, a debreceni büntetés-végrehajtási intézet és a megyei rendőr-főkapitányság munkájáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását