2024. május 4. - Mónika, Flórián

Merkel: maradunk Afganisztánban

Németország a jövőben is észak-afganisztáni katonai akciójára kíván összpontosítani - jelentette ki a német kancellár szombaton Kabulban. Angela Merkel váratlanul érkezett egynapos látogatásra az afgán fővárosba. A politikus kiemelte: ha szükséges, akkor
2007. november 3. szombat 16:29 - Hírextra
A kancellár leszögezte: " eddigi koncepciónk szerint folytatjuk a munkát, így nem gyöngítenénk északon állomásozó csapatainkat".

Hamid Karzai afgán elnök köszönetet mondott Németországnak az eddigi katonai és civil segítségért, amelyet az elmúlt években kapott az ázsiai állam.

Elemzők arra hívják föl a figyelmet, hogy Merkel azután érkezett Afganisztánba, hogy egy közvéleménykutatás szerint a németek alig 29 százaléka támogatja Németország afganisztáni katonai misszióját. Az ázsiai országban 3000 német katona állomásozik a viszonylag biztonságosabb északi országrészben. Berlin eddig rendre elutasította a NATO kérését, hogy csapatokat küldjön a déli tartományokba, ahol a tálib harcosok sokkal aktívabbak, és a biztonsági helyzet is rosszabb. A berlini törvényhozás október közepén egyébként egy évvel meghosszabbította a katonai misszió mandátumát, és 3500 főben maximálta a kiküldhető katonák számát.

Afganisztánban 1996 és 2001 között a tálibok vezették az országot. Hatalmukat 2001-ben döntötték meg. Azóta nemzetközi erők állomásoznak az országban. A katonai jelenlét ellenére továbbra is bizonytalan a helyzet. Gyakran érik támadások a külföldi csapatokat, köztük a Baglan tartományban szolgáló magyarokat is.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását