2024. április 26. - Ervin

Félpercenként egy fogyatékos baba

A születési rendellenességgel Kínában világra jövő csecsemők száma 2001-óta közel 40 százalékkal emelkedett és a jelenség már az újszülöttek 6 százalékát érinti a kínai statisztikai adatok szerint. A háttérben a környezetszennyezés káros hatását sejtik.
2007. november 3. szombat 09:11 - Hírextra
"Kínában minden 30 másodpercben születési rendellenességgel jön világra egy baba" - mondta Csiang Fan (Jiang Fan), a kínai állami népesség- és családtervezési iroda helyettes vezetője, hozzátéve, hogy míg 2001-ben minden 10 ezer szülésre átlagosan 104,9 testi fogyatékos eset jutott, addig 2006-ban már 145,5. Ez azt jelenti, hogy szinte minden tizedik kínai családot közvetlenül érinti a probléma, amely az államnak évente több száz milliárd jüan többletkiadást jelent.

A szakember szerint a Kínában születő évi 20 millió csecsemőből 0,8-1,2 millió újszülött valamilyen születési hibával jön világra, közülük 300 ezer babánál szemmel látható a fogyatékosság.

A rendellenességgel világra jött csecsemőknek csak 20-30 százalékát lehet meggyógyítani vagy kezelni, 40 százalék egész életében a rendellenességgel kénytelen élni, amíg a fennmaradó 30-40 százalék nem sokkal a születés után meghal.

Csiang arra figyelmeztetett, hogy az állam és a közösség figyelmére is szükség van ahhoz, hogy orvosolni lehessen a "Kína nemzetközi versenyképességét is negatívan befolyásoló" tendenciát, és ez a jómódú társadalom megvalósítása érdekében is elengedhetetlen.

Jóllehet a részletesebb kimutatások egyelőre még nem elérhetők, az eddigi adatokból is kivehető a születési rendellenességek és a földrajzi környezet, a gazdasági helyzet, az oktatás színvonala valamint az egészségügyi ellátás közötti összefüggés - mondta An Huan-hsziao (An Huanxiao), az észak-kínai Sanhszi (Shanxi) tartomány családtervezési hatóságának vezetője.

A jelentős szénbányászattal rendelkező Sanhszi tartomány vezeti a születési rendellenességi statisztikát. A hegyvidéken lakó emberek a déli, alföldi területeken élőkhöz viszonyítva sokkal sebezhetőbbek, és a tartomány nyolc legjelentősebb szénbányájához közel élők között is sokkal magasabb a rendellenességgel születők aránya, mint régió más területein élők között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását