2024. május 8. - Mihály

Rekordot hoztak a kóbor szellemek

Mozgalmasan telt a kóbor szellemek éjszakája az angolszász világban: a New York-i Greenwich Village Halloween Parade a világ legnagyobb éjszakai felvonásává lépett elő, Nagy-Britanniában pedig 45 másodpercenként riasztották a tűzoltókat.
2007. november 2. péntek 15:33 - Hírextra

A New York-i Hatodik Sugárúton tartott parádén kétmilliónál is több néző és álarcos-kosztümös felvonuló vett részt. A zenét 53 banda szolgáltatta, a tömött járda helyett pedig sokan háztetőkről, villanyoszlopokról, vagy postaládákról nézték az egy mérföld hosszan kígyózó, 50 ezer fős menetet.
A jelmezes felvonulást 1973-ban szervezték először Greenwich Village lakói a gyerekeknek, a rendezvény híre aztán egyre terjedt és idén minden eddiginél több látogatót vonzott.

Halloween az egyetlen éjszakai ünnep Amerikában, és a felvonulások után mulatókban, bárokban folytatódik egészen hajnalig. Ez időnként rendbontásokkal jár, mint például a kaliforniai Santa Cruzban, ahol csak 20 ezren parádéztak végig a Pacific Sugárúton sugárúton, de reggelre már 66 embert tartóztattak le nyílt színi részegeskedés, hatósági közeg elleni erőszak vagy más kihágás miatt. Manhattanben négy embert meglőttek, egyet megkéseltek, de egyikük sérülése sem életveszélyes.

A Halloween Nagy-Britanniában is mozgalmas éjszakát hozott a hatóságoknak: 45 másodpercenként riasztották a tűzoltókat. A legtöbb gondot petárdák és tűzijáték-rakéták okozták, a legsúlyosabb baleset az észak-írországi Coalislandben történt, ahol 8 autó égett ki.

A rendőrségnek is jóval több dolga akadt, mint egy átlagos éjszakán. A BBC közszolgálati műsorszóró társaság beszámolója szerint csak az Avon-Somerset körzetben 660 segélyhívás futott be, csaknem a duplája a hétköznap éjszakai átlagnak. A letartóztatottak száma reggelre elérte a negyvenet és 165 személyt kellett írásban figyelmeztetni antiszociális viselkedés miatt.

A Halloween-mulatság szokása az utóbbi évtizedekben terjedt el a szigetországban, és mostanra már "ez az év egyik legsűrűbb éjszakája a rendőrség számára" - mondta Chris Weigold főfelügyelő.
Az elnevezés egyébként az angol "All Hallow Eve" kifejezés rövidülése, ami magyarul mindenszentek előestéjét jelenti. Az ünnep kelta eredetű. Az újévet ünnepelték ekkor, október utolsó éjszakáján, és a druidák hite szerint ekkor tér vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőben haltak meg és azóta állatok testében "léteztek". Hogy ne az élők testét foglalják el, a házakban ilyenkor kioltották a tüzet, s hátborzongató ruhákban parádéztak, elijesztve a holtak kóborló szellemét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását