2024. április 18. - Andrea, Ilma

Nyilatkozattenger a lemondás után

A boszniai szerbek politikai képviselői szerint Nikola Spiricsnek, a bosznia-hercegovinai minisztertanács elnökének lemondása logikus lépés volt. A nemzetközi főképviselő szerint ezzel nem fog megoldódni a válság.
2007. november 2. péntek 07:50 - Hírextra
A boszniai szerbek politikai képviselői szerint Spirics lemondása logikus lépés volt, miután Miroszlav Lajcsak nemzetközi főképviselő döntést hozott arról, hogy módosítja az állami intézményekben a döntéshozatal módját. Ez korábban úgy működött, hogy amennyiben nem volt teljes konszenzus a bosnyák, szerb és horvát képviselők között, nem lehetett döntést hozni. Lajcsak gyakorlatilag e vétójogot szüntette meg, amivel a szerbek ellenkezését váltotta ki.

Rajko Vaszics, a szerb entitás kormányzó pártjának, a Független Szociáldemokraták Szövetségének képviselője szerint Spirics lemondása a Lajcsak döntése következtében beállt válsághelyzet egyenes és logikus következménye.

Spirics lemondása nem fog enyhíteni a jelenlegi politikai helyzeten - értékelt Miroszlav Lajcsak, aki szerint a szerb politikusnak joga volt benyújtani lemondását, de ez korántsem nevezhető felelős lépésnek. Szerinte a kormány működni fog továbbra is, ügyvezetőként, amíg a szerb entitás nem jelöl ki újabb képviselőt e tisztségre.

Vojiszlav Kostunica szerbiai kormányfő a Bosznia-Hercegovinában előállt helyzetért Lajcsakot tette felelőssé, és szerinte az lenne a legjobb lépés, ha ő is lemondana, mielőtt még tovább mélyíti a válságot.

Számos vélemény szerint a boszniai szerb politikusok ellenszegülését a Bosznia-Hercegovina egységét erősítő lépésekkel szemben Belgrádból diktálják, Kostunica ugyanis Koszovóért cserébe a boszniai szerb entitást szeretné megszerezni.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását