2024. április 29. - Péter

Még az AIDS-nél is nagyobb gond

Több áldozatot szed a szervezett bűnözés Latin-Amerikában, mint akármelyik betegség, és több családot tesz tönkre, mint bármilyen gazdasági válság - hangzott el az Amerikai Államok Szervezetének (OEA) belbiztonsági konferenciáján Mexikóvárosban.
2008. október 8. szerda 19:07 - Hírextra
A regionális nemzetközi szervezet főtitkára, Jose Miguel Insulza szerint a drogcsempészet, az emberrablás és a szervezett bűnözés egyéb formái jelentik a legnagyobb veszélyt a térség stabilitására. A drogkartellek bevétele évi 320 milliárd dollár, ami sokkal több, mint a legtöbb latin-amerikai ország bruttó nemzeti terméke. "A drogkereskedők fürdenek a pénzben, bűnüldözésre pedig nincs elég forrás. Haitin például 2500 lakosra jut egy rendőr, míg Európában ez az arány háromszáz az egyhez" - mondta a chilei diplomata.

Százezer emberből a világon átlagosan ötöt gyilkolnak meg, Latin-Amerikában viszont 27 gyilkosság jut százezer lakosra - mutatott rá a konferenciát megnyitó beszédében Felipe Calderón mexikói elnök. "A bűnözés az egész földrészt mérgező járvány, súlyosabb mint az AIDS vagy bármilyen betegség, és több családi otthont rombol le, mint bármilyen gazdasági válság" - mondta Calderón.

A helyi idő szerint kedden kezdődött kétnapos konferencián a közös fellépés lehetőségeit vizsgálják az OEA 34 tagállamának - köztük az Egyesült Államok - képviselői. A tanácskozáson elhangzott: szakítani kell az elmúlt évtizedek sikertelen politikájával. Jose Miguel Insulza szerint egyes kábítószerfajták legalizálása is szóba jöhet a drogkereskedelem visszaszorításának eszközeként.

Ebben az évben csak Mexikóban 3500 halálos áldozata volt a szervezett bűnözésnek, közöttük a drogcsempész bandák közötti összecsapásoknak. Calderón elnök 45 ezer katona és rendőr vetett be a kartellek megfékezésére, ennek ellenére például kedden egyetlen nap alatt tizenhat embert öltek meg az ország északi részében fekvő Ciudad Juárezben, ahol az év eleje óta háború dúl a kábítószer-kereskedő bandák között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását