2024. április 27. - Zita

Egy ellenzéki emlékiratai

Bogdan Bogdanovic szerb építész, író, urbanista, aki Belgrád polgármestere volt 1982 és 1986 között, majd a Milosevic-éra idején Bécsbe menekült az üldözések elől, A zöld doboz címmel megjelentette az ebből a korszakból származó emlékiratait.
2007. november 2. péntek 13:22 - Hírextra

Mielőtt könyvcím lett, a doboz valóban doboz volt. Mosóporos doboz, amelyet Bogdanovic kibélelt zöld műanyaggal és csak a tetején hagyott rést, amelyen keresztül éveken át bedobálta azokat a papírszeleteket, amelyekre a napi történéseket jegyezte fel. Bécsbe utazása előtt a doboz tartalmát lakásában rejtette el különböző helyekre. Az évek során felesége apránként vitte ki a feljegyzéseket Bécsbe, az asszony ugyanis nem állt a rendszer célkeresztjében, többször hazalátogathatott.
Az író most ezeket szerkesztette könyvvé.

Zaklatása akkor kezdődött, amikor 1989-ben nyílt levelet írt Milosevicnek a Belgrád közelében létrehozott "akadémiájának" felszámolása miatt. Ezt egy volt elemi iskolában alapította meg kevéssel polgármesterré választása előtt. Ő volt benne az egyedüli oktató és a hallgatók főként egyetemi diákjaiból kerültek ki. De a rendszert még ez is aggasztotta. Cserébe felajánlották neki egy ideológiai és kulturális kérdésekkel foglalkozó bizottság vezetését, amit ő elutasított. Levelében sztálinista módszerek használatával, demokrácia-ellenességgel vádolta Milosevicet - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A támadások a sajtón, a rádión, a tévén keresztül indultak meg ellene. A közvélemény felheccelése volt a cél és ezt el is érték. Megbélyegző feliratokat festettek házának falaira, akadémiáját valakik lerombolták. "És hamar eljött a pillanat, amikor az emberek a földre köptek az utcán, amikor találkoztak velem, az öregasszonyok pedig keresztet vetettek, mintha az ördögöt látták volna bennem" - írja Bogdanovic.

Lakást változtattak, Belgrád török negyedébe költöztek, de ott is rájuk találtak. Távozásra akkor szánták rá magukat, amikor Párizsban, ahová konferenciára hívták meg, felesége táskájából ellopták az útleveleket. Ezeket a jugoszláv nagykövetségen látták viszont, amikor bejelentették a lopást. Egy ideiglenes irattal térhettek haza, és csak három hónap múlva kapták vissza úti okmányaikat.
Bogdanovic és felesége 13 éve él Bécs Favoriten nevű régi munkásnegyedében, ahol most főként kelet-európai emigránsok laknak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását