2024. április 19. - Emma

A rendőrfőnök lemondását követeli az ellenzék

A Scotland Yard vezetőjének távozását követelték vezető brit ellenzéki politikusok és a sajtó pénteken. Egy nappal azután, hogy a bíróság bűnösnek találta a rendőrséget, amiért két évvel ezelőtt a Stockwell metróállomáson brit rendőrök tévedésből lelőttek
2007. november 2. péntek 17:46 - Hírextra
Bár a bíró katasztrofális hibák elkövetéséről beszélt, Sir Ian Blair a Scotland Yard főparancsnoka bejelentette, nem hajlandó lemondani, mivel emberei legjobb tudásuk szerint cselekedtek egy "rendkívüli helyzetben", amikor hétszer közelről fejbe lőtték a 27 éves Jean Charles de Menezest. Gordon Brown miniszterelnök és Jacqui Smith belügyminiszter továbbra is támogatja Ian Blairt.

A konzervatív párt képviselője, Dominic Grieve ugyanakkor azt mondta "a borzalmas hibasorozatért a rendőrfőnök személyesen is felelős". Richard Barnes, a londoni konzervatívok vezetője és a londoni rendőrséget ellenőrző testület tagja bejelentette, lépéseket fog tenni Blair eltávolítására. A pénteken megjelenő brit újságok szintén élesen bírálják a Scotland Yard vezetőjét. A Daily Mail című londoni lap bocsánatkérést követel a rendőrfőnöktől, és azt állítja, a Scotland Yard jóhírét mindaddig nem sikerül helyreállítani, amíg Blair nem távozik a testület éléről.

A brazil külügyminisztérium üdvözölte a bíró döntését. De Menezes családja szerint az ítélet nem elég, tovább fognak harcolni azért, hogy megbüntessék a felelősöket Jean-Charles haláláért. Tavaly bizonyítékok hiányára hivatkozva a brit ügyészek kizárták a vádemelést a tisztek ellen, akik lelőtték a férfit.

Csütörtökön bűnösnek találták a londoni rendőrséget amiatt, hogy két évvel ezelőtt öngyilkos merénylőnek hittek és lelőttek egy brazil fiatalembert a metróban. A bíróság 175 ezer fontra - 63 millió forintra - büntette a rendőrséget. Az eset előtt két héttel történtek a London elleni merényletek, amelyben 52 ember vesztette életét. Menezes halála előtt egy nappal pedig a hatóságok meghiúsítottak egy másik tervezett merényletet.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását