2024. május 3. - Tímea, Irma

Törvényjavaslat a diktatúra áldozatairól

A spanyol parlament alsóháza szerdán elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely áldozatoknak ismeri el az 1936-39-es polgárháború és az utána következő diktatúra áldozatait. A tervezetet a szocialista miniszterelnök, Jose Rodriguez Zapatero készítette el, a
2007. november 1. csütörtök 06:48 - Hírextra

A törvényt a kormányfő pártján kívül néhány kisebb szervezet támogatta, az ellenzék, a konzervatív Néppárt viszont ellene szavazott.

 A törvény illegitmnek mondja ki azokat az ítéleteket, amelyet a Franco diktatúra alatt hoztak meg a rendszer ellenségeivel szemben. Az alsóház többhónapos vita után fogadta el a szöveget, nem sokkal a jövő márciusban esedékes parlamenti választások előtt. A Néppárt, amely részben francoista gyökerekkel is rendelkezik, azért ellenezte a törvény elfogadását, mert szerinte az régi sebeket szakít föl és megosztja a társadalmat.

A most elfogadott törvény értelmében eltűnnek a közterekről a Franco-rezsim szobrai, emléktáblái és más jelképei. Egyedül a templomok falain maradhat a diktátort és tetteit magasztaló fölirat. Az új szabályozás szerint ugyanis az egyház művészi-vallási okora hivatkozva nem köteles eltávolítani a diktatúra emlékeit.

A törvénytervezetet az alsóház ugyan jóváhagyta, de a végső szót a szenátusnak kell kimondania. A felsőház várhatóan még az idén szavaz erről.

A spanyol polgárháborúban legalább félmillióan vesztették életüket. Franco hatalomra jutása után a nacionalista erők mintegy 50 ezer baloldalit gyilkoltak meg és tízezreket zártak börtönbe. A diktátor 1975-ben halt meg. Az akkori politikai vezetők megegyeztek: nem bolygatják a múltat, amnesztiát hirdettek a Franco-rezsim kiszolgálóinak.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását