2024. április 25. - Márk

Kedvencek temetője

Aki valaha megosztotta hosszabb-rövidebb ideig az életét emberen kívül más élőlénnyel, tudja, hogy mennyire könnyen a szívünkhöz tudnak nőni az állatok. Egyre több gazda gondolja úgy, hogy mindennapjaik társának halála után ugyanúgy kijár neki a tisztessé
2007. november 1. csütörtök 17:32 - Pálfi Rita

Az ember legjobb barátai

Társaink a mindennapokban, szerepük más és más: van, akinek gyerekpótló, van akinek a magány ellen kell, mások egyszerűen nem látják teljesnek életüket háziállat nélkül.

Az emberi élet egyre több mozzanatát építjük bele a velünk élő állatok hétköznapjaiba: kozmetikába, iskolába járatjuk őket, egyesek ruhákba öltöztetik fázósabb kedvenceiket, míg mások velük ünneplik névnapjukat, ma már külön macska- és kutya-névnaptár is létezik. Az elutazó állattulajdonosok panzióba és szállodába költöztethetik kedvenceiket.

Hallottam már fogyókúrára fogott macskáról és kutyaoviba járó kölyökről. Létezik kutya IQ teszt és van macskahoroszkóp.

Azonban – többnyire – négylábúink nem emberi élettartammal jönnek a világra: általában az embernek kell búcsút venni állatától és nem fordítva. Az egyik leghíresebb "fordított" eset Francois Mitterrand volt francia elnök kutyája Baltique, aki túlélte gazdáját. A francia énekes, Renaud külön dalt szentelt a Labradornak, akit kitiltottak gazdája gyászszertartásáról.

A személyes - az állatokkal nem rendelkezők által nehezen megértett - szomorúságon felül a kedvencét elvesztő ember egyik legfontosabb gyakorlati problémája a holttest elhelyezése. Senki nem szeretné a kukába rakni annak a maradványait, aki éveken át színesítette hétköznapjait. Viszont sokak lakásukat osztják meg kedvencükkel, nincs kertjük vagy más lehetőség a környéken a temetésre.

Mi lesz velük a halál után?

A hétköznapi életből, de akár a nagysikerű Jóbarátok sorozatból is visszaköszönhet az a gyerekek számára gyakran előadott történet, hogy a család kötelékéből eltűnő állat, egy szebb és jobb helyre kerül, igazi földi kutya-macska paradicsomba.
Pedig nagyon sok gyerek életébe kis kedvencei távozásával érkezik először a halál fogalma. Van olyan barátnőm is, aki gyermekkorában azért nem vágyott háziállatra, mert félt, hogy az meg fog halni.


A búcsút gyermek és felnőtt számára egyaránt megkönnyíti, a veszteség feldolgozásában segít, ha méltóképpen el tudunk búcsúzni és meg tudunk emlékezni egykori játszótársainkról.

Ma Magyarországon már több kisállat temető létezik, lehetőséget kínálva kedvenceink emlékének ápolására. De elhunyt társainkat el is hamvaszthatjuk.

"Te egyszer s mindenkorra felelõs lettél azért, amit megszelídítettél"

Varga József az első kisállat temető tulajdonosa elmondta, hogy a kisállat temető létrehozásának ötlete Amerikából származik. Igaz is: nemrég láttam, hogy a Tengerentúlon van olyan állati kegyhely, ami már száz éves is elmúlt. Itthon háziállatainkat lassan már 20 éve temethetjük el hivatalos keretek között.

A némedi kisállat temetőnél semmiféle emberi temetésre utaló szertartás nincsen az állatok végső nyugalomra helyezésekor. Az emlékállítás ára az állat méretétől függ, a tacskóméret a mértékegység alapja. Nagyrészt kutyák és macskák nyugszanak itt, de fekszenek itt nyulak, tengerimalacok, teknősök is.

Varga József kérdésünkre elmondta, hogy a Halottak napján több tízszeresével növekszik az állataik sírhelyét meglátogató gazdik száma. Egyébként évről évre egyre több állattulajdonos kívánja állataik gondját viselni haláluk után is.

Annak érdekében, hogy a néha igencsak körülményesen megoldható személyes jelenlét hiánya ne akadályozzon minket az állatainkra való emlékezésben, létezik internetes sírhely látogatási lehetőség is. A sírhelyek ápolásában ugyanúgy segítséget nyújt a temető, mint az esetleg gondot okozó szállításban.

A temető Budapestől nem messze, az 5-ös úton, a 19. kilométert jelző tábla után található.

Dodóka urnája

Kisállatainkat el is hamvaszthatjuk. Ilyenkor nem csak elménkben, de egy urnában is megőrizhetjük azt, aki éveken át hűséges társunk volt. A hamvasztás körülbelül 2-3 órát vesz igénybe és utána különböző alakú urnák közül lehet választani, hogy milyen formában és hol tartjuk haláluk után is velünk maradó kisállatunkat.

Persze akadnak olyanok is, akik személyesebbnek érzik kertjükben, vagy lakóhelyük közvetlen közelében elhantolni állataikat. Mindenesetre akár ezt a megoldást, akár a temetőt választjuk, vigyázzunk az olyan helyekkel, amiről azt állítják, hogy kedvenceink onnan visszatérhetnek…

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását