2024. április 29. - Péter

Madarak, gyertek!

Központi madáretetőt állít fel a nyíregyházi Sóstói-erdőben a hét végén az E-misszió Természet-és Környezetvédelmi Egyesület, hogy segítse a vadon élő szárnyasok eleséggel való téli ellátását.
2011. november 30. szerda 14:31 - HírExtra
Szigetvári Csaba, az egyesület munkatársa elmondta az MTI-nek, hogy a nagy, két tálcás, 70x70 és 50x50 centiméteres méretű etetőt az erdei tornapálya közelében állítják fel, így az arra járók megismerkedhetnek majd az erdőt télen is lakó madarakkal.

A 370 hektáros Sóstói-erdőben a hideg hónapokban is gazdag a madárvilág, a gerlék, varjak és különböző fajtájú cinegék mellett fenyő- és szőlőrigók, süvöltők, királykák, nagy őrgébicsek és csízek is élnek a fákon.

Az etetőt az egyesület önkéntes erdőpásztorai töltik majd fel rendszeresen élelemmel, főként napraforgómaggal és gyümölccsel. Jelenleg tíz egyéni erdőpásztor tevékenykedik, de több család is részt vesz a munkában, az erdő védelmében. Az idén az önkéntesek például 130 zsáknyi szemetet távolítottak el a fák alól.

Szigetvári Csaba közlése szerint a központi madáretető felállításával egyben példát is szeretnének mutatni a természetkedvelőknek, hogy a téli időszakban ki-ki etesse a többnyire nélkülöző madarakat a háza körül. Még egy panelház erkélyére is ki lehet tenni az etetőt, és ez nagyon fontos, hiszen a hideg évszakban jóval kevesebb táplálékhoz jutnak a természetben a madarak - húzta alá.

Az etetőkbe lehet napraforgómagot, almát, nem sózott vagy füstölt szalonnát, faggyút tenni, amelyet szívesen csipegetnek a kis szárnyasok. Ételmaradékot vagy kenyeret kitenni viszont nem szabad, és az is szempont, hogy ha valaki megkezdte az etetést, tavaszig folyamatosan folytatnia kell. Az oda szokott madarak ugyanis másutt már nem keresnek táplálékot, és az éhezés könnyen végzetes lehet számukra a hidegben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását