2024. április 25. - Márk

Horváth Ágnes felháborodott

Törvényt szeg az a gyógyszerész, aki vény ellenében nem adja ki a gyógyszert a patikában - jelentette ki Horváth Ágnes egészségügyi miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2007. november 1. csütörtök 07:03 - Hírextra
"Felháborító és törvényellenes ez a magatartás" - mondta, reagálva a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökének a Klubrádióban elhangzott mondatára, miszerint van olyan hazai gyógyszertár, például Székesfehérváron, ahol vallási meggyőződésére hivatkozva, a patikus nem szolgálja ki fogamzásgátló tablettával a pácienseket.

A tárcavezető nyomatékosította, hogy Magyarországon kötelező gyógyszertári készletezés és kiadás van.

XVI. Benedek pápa az eutanáziához és az abortuszhoz használt tabletták árusításának lelkiismereti okból történő megtagadására szólította fel a gyógyszerészeket hétfőn.

A lelkiismereti okból történő megtagadás "olyan jog, amelyet az Önök szakmájának el kell ismernie, lehetővé téve, hogy ne működjenek közre közvetlenül vagy közvetetten olyan szerek szállításában, amelyeknek a célja egyértelműen erkölcstelen: az abortusz és az eutanázia" - jelentette ki a pápa a katolikus gyógyszerészek 25. kongresszusának küldötteit fogadva.

Horváth Ágnes szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: világosan ketté kell választani az abortuszt és a fogamzásgátlást. Abortusztablettát ugyanis Magyarországon nem lehet kapni, de ha patikai forgalomban lenne is, a gyógyszerész akkor sem tagadhatná meg annak kiadását a páciensnek - tette hozzá.

A tárcavezető felhívta valamennyi gyógyszerész figyelmét, hogy tartsa be a törvényeket. Hozzátette: a tárca utánajár az esetleges szabálysértésnek.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását