2024. május 2. - Zsigmond
Találós kérdés: mi az: személy, a Parlament üléstermének pulpitusán ül, visszaveri a fényt, de még sincs ott? Válasz: Schmitt Pál. Merthogy Schmitt Pál a teremszolgák szerint nem volt ott, pedig igen.
2010. május 13. csütörtök 13:59 - HírExtra
Vidám történetnek lehettünk tanúi ma a Parlament épületében. Fotós kollegánk éppen témát keresett a Parlament kicsinosításáról szóló anyagunkhoz, melyben az új Országgyűlés megalakulása előtti életképeket szeretnénk bemutatni. A munka hálás, hiszen ilyenkor tüsténkednek a takarítók, suvickolják a padlót, kisöprik az elmúlt négyévnyi szemetet, vakargatják a legkülönbözőbb helyekre lerakódott mocskot, eltűntetik a csöndben felhalmozódott szennyet. Csinosítanak.

Fotóriporterünk, mint helyismerettel bőven megáldott, hazai pályán mozgó figura, császkált az ország szent házában, mikor eljutott az ülésteremig. Tudják, ez az, ahol a törvényeink születnek, vagy az egyszerűség kedvéért: „amitmutatatévé”.



Alter ego

Bent a kongó üresség – épp ezt óhajtotta lencsevégre kapni buzgó munkatársunk – helyett egy Schmitt Pálnak látszó egyén üldögélt s néhány önkéntes segítségével éppen a pulpituson (aminek nemsokára hivatalosan is tartozéka lesz) tanulgatta, hogy mit-merre-meddig.

Az érzés picit olyan, mint amikor valakire rányitják a vécét kakilás közben: kellemetlen, de enélkül nem mehet tovább az élet. Bizony Schmitt Pálnak – vagy annak, aki annak látszott - meg kell tanulnia, hol is van a csöngő, merre van a vizespohár, miként működik az ország közepének laptopja, milyen színű az egér, és mit kell nyomni, ha valaki sokat beszél, és már mindenkinek a töke ki van tőle.

Fontos dolgok ezek, s holnaptól Schmitt úr – az igazi – meg lesz választva a Tisztelt Ház elnökének.

Elkészültek

Sikerült is rákattintani a fényképezőgép mindent objektíven látó objektívjét. S a képeken bizony Schmitt Pál, de legalábbis alteregója látszik. Mint aki jól végezte dolgát, kollegánk kisétált a teremből, ám nem jutott messzire. Egy kedves teremszolga (vagy valami hasonló fickó) érkezett sietve, hogy azonnal törölje le a képeket, amiket készített Schmitt úrról, merthogy ő most nincsen itt. Mármint hogy az nincsen ott, akiről a fénykép készült, de mégis le kell törölni, mert az nem ő. Azaz ő, de ő nem volt ő ottan. Értik?!

Mert ha nem volt ő ott, akkor őróla nem is készülhettek fényképek, nincsen tehát mit letörölni. Ha azonban róla készültek a fényképek, akkor jelenlegi fizikai tudásunk szerint ott is volt, mégis egyesek azt állítják, hogy nem. Eme paradoxon már a matematikai logika égbeszökő magasságát jelentette munkatársunknak, aki, mivel igen tanult fickó, szintén e logika alapján döntött, azt mondta: igen letörlöm. Majd nem tette meg.



A képeken tehát nem Schmitt Pál látszik. Ezt azért kell leszögezzük, nehogy bajunk legyen belőle.

De azért megjegyeznénk: ha valaki nem szeretné, hogy a fényképészek meglássák, mikor felkészül a munkájára, akkor állítson őröket a kijáratokhoz. Vagy, ha annyira titkos az, hogy miként ismerkedik a pulpitus csengőjével, akkor eleve ne engedjenek be senkit a Parlamentbe, és zárják le csontra. (Hermetikusan nem lehet lezárni, mert mindenki megfulladna.)

Ha meg már elkészültek a fényképek, akkor a magyar szabad sajtó munkatársának 2010-ben ne mondjanak már olyanokat, hogy törölje le. Ez már-már kádári időket idéz.

Másfelől: miért ciki, ha kiderül, hogy Schmitt Pál (természetesen az igazi), egy alapos ember, aki szeret felkészülni egy felelősségteljes munkára?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását