2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Hatalom és haszon a könyvfiesztán

Peter Spufford brit gazdaságtörténész, a Hatalom és haszon című kötet szerzője is a november 8-án kezdődő, budapesti Téli Könyvfieszta vendége lesz - tájékoztatta Sugár S. András, a kötetet gondozó Scolar Kiadó vezetője az MTI-t.
2007. november 1. csütörtök 09:45 - Hírextra

A gazdaságtörténész a középkori üzleti világot mutatja be a több mint négyszáz oldalas, gazdagon illusztrált kötetben. A Róbert Károly, Nagy Lajos, Luxemburgi Zsigmond és Corvin Mátyás korát felölelő mű segítségével az olvasó a korai kereskedők által létrehozott üzleti vállalkozásokkal, a hitel-, bank- és biztosítási rendszerek elődjeivel ismerkedhet meg.

A középkori térképeket, metszeteket, festményeket - többek között kereskedőket is ábrázoló oltárképet - bemutató könyv betekintést nyújt a korabeli Párizs, London, Velence kereskedelmi életébe, ismertetia kezdetleges járműveket és a számos veszélyt rejtő kereskedelmi útvonalakat.

A kötetből kiderül az is, hogy a legkorábbi csekket 1368-ban állították ki, 1360-ban egy fizetni nem tudó bankárt ügyfelei fejeztek le, 1477-ben pedig egy kölni polgár egy nem létező vállalat részvényeit próbálta eladni.

Peter Spufford november 9-én a Téli Könyvfieszta keretében mutatja be a Kereskedők a középkori Európában alcímű írását, amely a cambridge-i egyetem professzorának sokéves kutatási eredményeit foglalja össze.

Az irodalmi seregszemle keretében a brit gazdaságtörténész Feiner Péterrel, a Kereskedők Országos Szövetségének elnökével, valamint Kozák Ákossal, a GfK Hungária Piackutató Intézet igazgatójával beszélget majd.

A tudományos, mégis szórakoztató kötet szerzője budapesti tartózkodása során az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Közép-Európai Egyetemen, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tart előadást.

Arisztokrata fogyasztás a késő középkorban címmel a professzor egyebek mellett a kettős könyvelés kialakulásáról, az arisztokraták fegyver- és lóigényéről, a szép bútorok, ruhák, valamint különleges ételek iránti szükségletéről beszél.

A Velencétől Londonig - Az európai pénzügyi központok hanyatlása című óráján a hallgatókkal vitát is kezdeményez majd a nemzeti kormányok és a nemzetközi pénzügyi hálózat által befolyásolt mozgásokról, amely talán következő kötetének témája lesz - jelzi összefoglalójában Peter Spufford.

A Téli Könyvfieszta keretében november 8. és 11. között mintegy hatvan kiadó mutatja be köteteit a Műcsarnok mellett felállítandó fűtött sátorban. A főleg a kiadók karácsonyi kínálatára koncentráló irodalmi seregszemlén számos kísérőprogram is helyet kap.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását