2024. május 5. - Györgyi

Csendes csodák

Csendes csodák - ez a címe Hűvösvölgyi Ildikó önálló estjének. A népszerű színésznőnek húsvét előtt megsokasodtak a meghívásai. A Zsebtévé hajdani versmondó lánya - aki számos színházi és filmes alakításában nyújtott maradandót - versmondó asszonnyá érett
2008. március 12. szerda 09:49 - Hírextra

A színésznő, aki azt vallja, hogy a versek mindig örömet adtak az életében, Reményik Sándor líráját úgy szerette meg, hogy férjének megvette ajándékba a kétkötetes összest, titkon abban bízván, hogy ő maga is megmerítkezhet az "erdélyi költőfejedelem" életművében. S úgy is lett, nem tudott betelni a versekkel. Ez az élmény juttatta el odáig, hogy összeállítson egy önálló estre való válogatást, Reményik 31 költeményéből. A szerinte legszebbekből, s talán legismeretlenebbekből. Így sjött létre a Csendes csodák című irodalmi est, amelyet - ahogy ő fogalmazott - egy éven át szült.
Hűvösvölgyi Ildikó úgy véli: most az a dolga, hogy a zenés, énekes produkciókat követően versekkel vigyen fényt a közönyös világba. Hiszi, hogy a Reményik-versek által a közönség soraiban ülők emelkedett lélekkel, s egy kicsit más emberként indulnak haza.

A mindössze ötvenegy évet élt költő - aki Kolozsvárott, a házsongárdi temetőben talált végső nyugalomra -, valóban meg tudta szólítani olvasóit. Verseivel különös mélységbe ránt bennünket, miközben magasba emeli a lelkünket. Szavai ezért sem maradhatnak visszhangtalanul. Hogy is írja a Kegyelem című művében? "Akkor - magától - szűnik a vihar, / Akkor - magától - minden elcsitul, / Akkor - magától - éled a remény. / Álomfáidnak minden aranyágán / Csak úgy magától - friss gyümölcs terem. / Ez a magától: ez a Kegyelem.

A színésznő verses missziót vállalt, ám nemcsak a Csendes csodákkal. Kaleidoszkóp című, fiataloknak szánt rendhagyó irodalomórája is - amelyben Petőfitől jut el Weöres Sándorig - elbűvöli a gyerekeket. És nemcsak a kicsiket, hanem a középiskolásokat is. Az egyik iskolában például az óra végén nem akartak elmenni a diákok. Amikor a művésznő megkérdezte őket, miért nem indulnak, azt felelték: jól érezték magukat, szeretnének még maradni és verseket hallgatni, meg különben sincs órájuk.

- Egy újabb, netán Weöres Sándor-estben nem gondolkodik? - kérdeztük a művésznőt.

- Egyelőre nem tervezek ilyesmit, de lehet, hogy egyszer megvalósul majd. Most egyetemre járok és éppen Weöres Sándorból szeretnék doktorálni. Azt kutatom, miként érhető tetten költészetében a zene. A dolgozat címe is megvan már: Magyar etűdöktől a szimfóniáig.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását