2024. április 28. - Valéria

310 ezer dollármilliomos

Kína az ötödik helyre jött fel a dollármilliomosok számát tekintve a világ országai között, csak az Egyesült Államok, Japán, Nagy-Britannia és Németország előzi meg ezen a téren - tűnik ki egy jelentésből, amelyet a Boston Consulting Group (BCG) nevű pénz
2007. november 1. csütörtök 11:51 - Hírextra

Míg 2001-ben még "csak" 124 ezer ilyen, legalább egymillió dollár (174 millió forint), illetve annak megfelelő összegű jüan likviditással rendelkező kínai háztartás volt (a felmérés nem vette figyelembe az ingatlanvagyont), 2006 végére számuk már elérte a 310 ezret. Közülük 48 ezer háztartás több mint 5 millió dollárnyi pénzeszközzel és pénzügyi befektetéssel rendelkezett, bár 100 millió dollárnyi vagy ennél nagyobb pénzvagyonnal rendelkező kínai háztartás már "csak kevés" van.

Miközben a dollármilliomos háztartások a kínai családok ezredrészét sem adják, az ország teljes vagyonának 41,4 százalékával rendelkeznek a BCG szerint. A dollármilliomos háztartások száma 2011-re akár 600 ezer fölé is emelkedhet, ha fennmarad a jelenlegi fejlődési ütem.

A 100 ezer dollártól 1 millió dollárig terjedő összeggel, illetve annak megfelelő jüanvagyonnal rendelkező kínai háztartások száma jelenleg 3,25 millió, és 2011-ig várhatólag 6,4 millióra nő - ez nagyjából megfelel a kínai középosztálynak. Kína népessége jelenleg meghaladja az 1,3 milliárd főt.

Az Új Kína hírügynökség, amely a kínai hivatalos álláspontot tükrözi, részletesen beszámolt a BCG elemzőinek pekingi sajtóértekezletéről. Ezen elmondták, hogy tekintettel a beruházások erőteljes növekedésére, a magas megtakarítási arányra és a GDP gyors emelkedésére, Kínában fellendültek a privát banki szolgáltatások és ezen a téren az ország második helyen áll. Maga a Bank of China is privát banki szolgáltatást nyitott idén Sanghajban és Pekingben az egymillió dollárnál nagyobb összeget elhelyező ügyfelek számára.

Kínában a gazdag emberek többsége első generációs vállalkozó, és ez meghatározza magatartásukat. Legtöbbjük igyekszik gyorsan mozgósítható befektetésekben tartani vagyonát, s noha az utóbbi években megerősödtek a tőzsdék is, a vállalkozók még ma is pénzük mintegy 60 százalékát likvid eszközökben szeretik látni (szemben az Egyesült Államokban és Európában szokásos 20-30 százalékkal).

Ezek a kínai pénzemberek javarészt gyorsan növekvő szektorokban működnek, szeretnek spekulálni, előszeretettel bocsátkoznak ingatlan- és valutaüzletekbe. "Nagyon türelmetlenek, akár heti 10-20 százalékos hasznot is elvárnak" - idézte az Új Kína a BCG egyik elemzőjét.

A BCG a világ teljes GDP-jének 96 százalékát biztosító 62 országban végzett felmérésében 9,6 millió, egyenként egymillió dollár vagy annál több likvid eszközzel rendelkező háztartást mutatott ki, ez a világ valamennyi háztartásának 0,7 százalékát jelenti. Ők rendelkeznek a világ valamennyi pénzügyi eszközének mintegy harmadával.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását