2024. május 13. - Szervác, Imola

Szorosabbra fűzik az együttműködést

A határmenti térség turisztikai, gazdasági, vállalkozás- és területfejlesztési, valamint önkormányzati együttműködésének szorosabbra fűzését tűzte ki célul a magyar-horvát munkacsoport, amelynek szerdán Nagykanizsán tartották meg alakuló ülését.
2007. október 31. szerda 17:24 - Hírextra

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM), valamint a horvát Központi Állami Közigazgatási Hivatal között a májusi magyar-horvát együttes kormányülés idején jött létre az az együttműködési megállapodás, amely életre hívta a munkacsoportot. Magyar oldalról Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Kaposvár és Pécs vonzáskörzetének önkormányzati vezetői vettek részt a nagykanizsai ülésen, ahol a határ két oldalán élők együttműködésének még kiaknázatlan területeiről esett szó.

A magyar oldalt társelnökként képviselő Szaló Péter, az ÖTM szakállamtitkára a tanácskozás szünetében elmondta: a turizmus és a gazdasági kapcsolatok fejlesztéseiről, a kerékpáros turizmus lehetőségeinek bővítéséről tárgyaltak. Horvátországban ugyanis a magyar turisták 90 százaléka csak a tengerpartot látogatja meg, és mindössze 10 százalékuk fedezte fel az ország belsejének szépségeit.

Kamarák és önkormányzatok közös munkálkodására már vannak jó példák, de a lehetőségeknek még széles a skálája, a határmentiségből profitálni lehet - összegezte Szaló Péter. A drávai víziturizmus, a horgászat, a vadászat jó példája ennek. "Garmadával vannak mikrolehetőségek", de eddig csak a nagyvállalatok, mint az OTP vagy a Mol, jelentek meg Horvátországban - sorolta a szakállamtitkár.

Antun Palaric, a horvát Központi Állami Közigazgatási Hivatal vezetője az MTI-nek azt mondta: nagyon nagy lehetőségeket lát a mezőgazdasági együttműködésben, azon belül is a biotermékek előállításában. Horvátországban a környezet rendkívül tiszta, ezért ezzel keresik a kitörési lehetőséget a nemzetközi és így a magyar piacra is.

Emlékeztetett arra, hogy Horvátországban az idegenforgalmi ágazatokban jelentős a magyar befektetések száma, de felhívta a figyelmet arra, hogy a hátországban bőven van kiaknázatlan lehetőség a turizmus számára.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását