2024. május 7. - Gizella

Nincs akadálya a csatlakozásnak

Nem képzelhető el semmilyen olyan körülmény, olyan fordulat, ami megakadályozná, hogy december 21-én nulla órától a schengeni belső határok megszűnjenek, ennek következtében a magyar állampolgárok a schengeni zónába bármikor, bárhol átléphessenek - mondta
2007. október 31. szerda 16:03 - Hírextra

Az igazságügyi és rendészeti tárca vezetőjének ismertetése szerint Brüsszelben november 8-9-én születik döntés a schengeni határőrizethez történő csatlakozásról, majd az Európai Parlament ezt megerősítő határozatot hoz, végül az unió belügyminiszteri tanácsában születik végleges a döntés.
Takács Albert hangsúlyozta: azzal, hogy Magyarország december 21-ével csatlakozik a schengeni övezethez, megszűnik a határellenőrzés a szárazföldi és a vízi határokon, míg a légi közlekedés esetében ez 2008 márciusában történik meg.

A miniszter ezzel összefüggésben kitért arra, hogy a magyar állampolgároknak a schengeni övezetbe történő utazásuk esetén is rendelkezniük kell személyi okmányokkal, jóllehet azokat a határokon nem kérik.

Arra a kérdésre, miként változik meg a határon túli magyarok Magyarországra utazása a schengeni csatlakozás után, Takács Albert elmondta: a magyar-ukrán és a magyar-szerb határon a schengeni vízumelőírások lesznek érvényesek, azaz az ukrán és a szerb állampolgároknak vízumot kell váltaniuk, ugyanakkor különböző kedvezmények is életbe lépnek. Ilyen lesz például a magyar-ukrán kishatárforgalomban bevezetendő intézkedés, amely szerint az erre a célra kiváltott vízum kevesebbe kerül, és 50 kilométeres határsávban szabad mozgást biztosít.

Az igazságügyi és rendészeti tárca vezetője azt is elmondta, hogy magyar-román viszonylatban marad a vízummentesség, továbbá egymegállós ellenőrzés lesz, a magyar-horvát határforgalomban pedig továbbra is lehet személyi igazolvánnyal közlekedni, és kétmegállós lesz az ellenőrzés.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását