2024. április 26. - Ervin

Megtalált Mélies-filmek

Előkerült Georges Mélies francia némafilmrendező száz év óta elveszettnek hitt négy rövidfilmje.A filmeket a katalóniai Filmoteka archívumában találták meg régi tekercsek restaurálása közben.
2007. október 31. szerda 08:45 - Hírextra

A bűvész Mélies (1861-1938) a mozi szerelmese lett már az első nyilvános vetítésen, amelyet a Lumiere-testvérek rendeztek 1895-ben. Amennyire anyagi lehetőségei megengedték, saját filmeket kezdett forgatni, amelyekben különböző trükköket alkalmazott. A "fantasztikus" filmek ősei között emlegetik azóta is olyan műveit, mint az Utazás a Holdba, amelynek a Földet távcsővel szemlélő Holdja fogalommá vált, vagy a Gumifejű ember, de többször feldolgozta a Faust-legenda motívumait, sőt, A három testőrből és a Don Quijotéből is merített ihletet. Összesen 520 rövidfilmet forgatott, költséges hobbija azonban hamar az anyagi csőd szélére sodorta és akkor elégette az összes eredeti negatívot - írta az El País című spanyol napilap.

Az egyik most megtalált filmjében, a Triboulet piramisában ő maga is megjelenik, mint mágus és kilenc férfit varázsol elő egy dobozból, majd gyönyörű balerinákká alakítja át őket. Számos filmje ezt a vásári látványosságot örökíti meg.

Ugyancsak megkerült A művész és a bábú, a Vulkánkitörés Martinique-on és A spiritizmus fejlődése elveszettnek hitt kópiája, valamennyi 1899 és 1902 között készült.

Marie-Hélene Lehérissey, Mélies dédunokája szerint eddig már több mint 200 kópiát sikerült összegyűjteni Mélies filmjeiből. A most megtaláltakat láthatta a közönség is a sitges-i filmfesztiválon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását