2024. április 20. - Tivadar

Kevesebb a lopás

Bár mindenki másra számít, a tapasztalatok szerint a halottak napja körül kevesebb a temetői viráglopás - mondta a Független Hírügynökségnek Simóka Kálmánné, a Budapesti Temetkezési Intézet vezérigazgatója. Ennek ellenére a látogatók számának növekedése m
2007. október 31. szerda 16:27 - Hírextra

A vezérigazgató szerint Európában egyedülálló dolog, hogy a temetőkben őrző-védő szolgálatot kell tartani.

A temetői lopás jelentősen kevesebb a halottak napja körül, de ilyenkor az átlagosnál sokkal többen vannak a sírkertek környékén, és mint minden tömegben, előfordulhatnak másféle esetek, például zsebtolvajlások - mondta el Simóka Kálmánné. Ezért ezekben a napokban a szokásosnál több biztonsági őrt rendeltek a temetőkbe, de járőröznek polgárőrök és rendőrök is.

A törvény szerint a sírkertek üzemeltetőjének annyi a kötelezettsége, hogy a temetők körbe legyenek kerítve, illetve a kapuk zárhatóak legyenek - mondta a vezérigazgató. A Budapesti Temetkezési Intézet azonban nyolc éve őrző-védő szolgálatot alkalmaz mind a 14 fővárosi temetőben. Simóka Kálmánné szerint Európában sehol nem kell biztonsági őröket tartani a temetőkben, a nemzetközi tapasztalatok szerint máshol nincs ilyen mértékű lopás. Magyarországon is a nagyvárosokban fordul elő, a kisebb településeken nem jellemző - tette hozzá.

A vezérigazgató elmondta: tapasztalataik szerint a rendszeres lopások hullámokban fordulnak elő, általában egy-egy banda garázdálkodik a temetőkben, amig a biztonsági őrök el nem kapják őket és ki nem hívják a rendőröket. A legtöbb bejelentett lopás esetén azonban ismeretlen tettes ellen tesznek feljelentést. Az intézet vezérigazgatója arra nem tudott pontos számot mondani, hogy hány feljelentés születik évente a temetői lopások miatt.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását