2024. április 25. - Márk

Gyurcsánynak nincs válasza

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek továbbra sincs széles körben elfogadott válasza a magyar társadalmi modell nyilvánvaló válságára, erre a feladatra a jelenlegi kormánykoalíció egyre nyilvánvalóbban képtelen - jelentette ki Tölgyessy Péter politikai elem
2007. október 31. szerda 10:53 - Hírextra

Az elemző ugyanakkor a jelenlegi Fideszt sem látja igazán alkalmasnak a magyar politika előtt álló feladatok megoldására. Az Élet és Irodalom eheti számának adott interjújában pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy "a mostani kormánytöbbségben az egyközpontú uralmi szerkezet formalizálása előrehaladottabb, mint a Fidesz idején".

Tölgyessy Péter a Heti Válaszban annak a véleményének adott hangot, hogy a kormányfő népszavazási kezdeményezése "akár az MSZP vezetéséért induló küzdelem nyitányának is bizonyulhat". A miniszterelnök szerinte mindvégig küzdeni fog, "de korai is lenne még a vezetőváltás, mivel a kormány az államháztartási hiány további jelentős csökkentését ígérte, és erre a népszerűség-romboló politikára, a baloldalnak felesleges lenne újabb első emberét is rátennie".

Egykori pártjáról, a szabad demokratákról szólva azt mondta: a párt holdudvarának véleményformálói számára "valóságos hatalmat gyakorló, még élő jobboldali sosem lehetett kifogástalanul európai". A Gyurcsány Ferenc mögüli esetleges kihátrálásukról közölte, a szabad demokraták számára nem olyan egyszerű a döntés, mint Medgyessy Péter elmozdításakor volt, mivel a Gyurcsány-utód aligha a reformerek közül érkezne.

Kifejtette: korai lenne még leírni a szocialistákat. Ha Orbán Viktor hatalomra kerülése lesz a következő választások alapkérdése, az minden kormányzati ballépés ellenére ismét ellenszavazatra mozgósíthatja a baloldal szavazótáborát, márpedig ez két választás tanúbizonysága szerint nagyobb, mint a hagyományos jobboldalé.

Ma bizonyosnak látszik - mondta Tölgyessy Péter -, hogy a Fidesz a régi elnökével megy neki a következő választásoknak: "Orbán Viktor nagyon is maradni akart, és igencsak keleti megoldást választott". A mai Fidesz a legkisebb részecskéjében is az ő pártja - fűzte hozzá.
Könnyen lehet, hogy Orbán Viktor kap egy utolsó utáni esélyt - jelentette ki az elemző. Ám - tette hozzá - a lengyel példa is mutatja, hogy "el lehet kergetni a nyilvánvalóan korrupt utódpárti kormányt, de egy modern országot nem lehet túlságosan jobbról, a világgal folyvást szembehelyezkedve vezetni." A polgári közép szempontjainak valóságos figyelembevétele nélkül Magyarországon sem lehet tartósan, sikeresen kormányozni - mutatott rá.

Az Élet és Irodalomnak Tölgyessy azt mondta, hogy az "új kormányzati szerkezet sajátos keveréke a kelet-európai fél-elnöki rendszereknek és a politikát a kormányzásból kizárni óhajtó (...) technokrata ideáknak". Az elemző szerint eddigi kormányfőink "igyekeztek minél több hatalmat összpontosítani kezükben", de közben "megfeledkeznek arról, hogy ezzel a felelősségük is hatványozódik".

Kijelentette: "a mostani kormánytöbbségben lényegesen több a tényleges ellenpólus, mint Orbán Viktor alatt volt, ám az egyközpontú uralmi szerkezet formalizálása előrehaladottabb, mint a Fidesz idején".

A tavaly őszi eseményekre visszautalva Tölgyessy azt mondta, hogy "Rettenetes kijelentések hangzottak el. A Fidesz azonban közvetlenül nem lépte át az alkotmányosság határait. (...) Az egész eseménysor legalább annyira szólt Orbán Viktor gyengeségéről, mint Gyurcsány Ferenc hatalmáról. (...) Megannyi elvetélt ötlet után végül a Fidesz tiltakozásának kifejezésére a népszavazás gondolatánál maradt. Ami önmagában semmiképpen sem vezethet a kormány bukásához, de másfél évre elfoglaltságot és némi reményt ad híveinek."

Tölgyessy Péter kitért arra is, hogy "a baloldali gondolat régen nem volt olyan rossz állapotban, mint mostanság. A kormányoldali értelmiség túlságosan is sokat foglalkozik Orbán Viktorral (...) függetlenségét, szakmai becsületét mindjobban alárendelte a Fidesz legyőzésének. Míg a jobboldali gondolkodás kezdettől alapvetően mitologikus és dagályos volt, a baloldal inkább racionális.

Újabban viszont a baloldalon is mind inkább hódítanak az összeesküvés-teóriák és az irracionális politikai megfontolások".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását