2024. április 30. - Katalin, Kitti

Bemutatták a pápa könyvét

A Da Vinci-kód megjelenése óta a közvélemény "provokált állapotban" él, ami ráirányítja a figyelmet a keresztény szellemiségű, tudományos munkákra - mondta Erdő Péter bíboros szerdán Budapesten, XVI. Benedek pápa A Názáreti Jézus című könyve első részének
2007. október 31. szerda 17:45 - Hírextra

XVI. Benedek pápa az utóbbi időben megritkította hivatalos magánkihallgatásait, amelynek hátterében könyvének munkálatai álltak - közölte Erdő Péter. Az Európában a sikerlisták élbolyában tanyázó, magyar nyelven 340 oldalat kitevő könyv, amit a pápa eredetileg kizárólag kézzel írt, tudományos munkának kitűnő, és arról a Jézusról ír, aki a kereszténység számára a legfontosabb.
A szerző célja, hogy ne csak a történeti személyt, hanem a hit Krisztusát, azaz a Megváltót is bemutassa - mutatott rá a bíboros, prímás.

Nem alakulhatott volna ki tehát a Krisztusról szóló hitvallás, ha annak nincs történeti alapja a Názáreti Jézus személyében - tette hozzá. Erdő Péter kiemelte: mivel Jézus személye minden keresztény egyház hitvallásának a középpontjában áll, így a könyvről a protestánsokkal közös szimpóziumot tartanak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem II. János Pál termében.

Erdő Péter szerint a fordító nemcsak az eredeti német szöveg értelmét, hanem szépségét is visszaadta.

Rokay Zoltán, a mű fordítója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem kis kihívást jelentett számára a könyv szövegének hiteles magyarítása, ám ebben segítségére volt, hogy előzőleg több alkalommal módjában volt meghallgatni Joseph Ratzinger előadásait Németországban. A pápát szerzőként motiváló tényezők közül ő arra hívta fel a figyelmet, hogy a 80 éves XVI. Benedek nem tud annyit utazni, mint elődje, ezért "könyvön keresztül üzen a keresztény világnak".

A pápa könyvét kiadó Szent István Társulat ügyvezető igazgatója, Farkas Olivér megjegyezte, hogy nemzetközi szinten a magyarországi a 14. sajtóbemutatója a Názáreti Jézus című műnek, ami az előzetes tervek szerint 35 országban jelenik majd meg, összesen 32 nyelven.

A mű először olasz, német, lengyel és görög nyelven látott napvilágot, és a megjelenés sorrendjét tekintve olyan országokat utasított maga mögé Magyarország, mint Spanyolország, Portugália vagy Svájc - közölte.

Rámutatott: a könyvből eddig hat hónap alatt két és fél millió példányban kelt el, Magyarországon pedig három nap alatt 3.600 darabot adtak el.

A pápa a műért járó honoráriumát különböző karitatív szervezeteknek ajánlotta fel.

Az MTI kérdésére Erdő Péter a siker okát megvilágítva elmondta, hogy a Da Vinci-kód megjelenése óta a közvélemény "provokált állapotban" él, ami ráirányítja a figyelmet a keresztény szellemiségű, tudományos munkákra.

Farkas Olivér ehhez hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államokban felröppent egy alaptalan hír, mely szerint a "Ratzinger-kód" alcímmel adták volna ki a könyvet, ami az eladási adatokat jelentősen növelte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását