2024. április 18. - Andrea, Ilma

94 hátrányos helyzetű kistérség lesz

A kormány elkészítette a kistérségek besorolását, amely szerint 94 hátrányos helyzetű, ezen belül 47 leghátrányosabb kistérség lesz - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő a szerdai tájékoztatóján a fővárosban.
2007. október 31. szerda 20:38 - Hírextra
Az Országgyűlés még júniusban döntött a kedvezményezett kistérségek besorolásának feltételrendszeréről, a kormány ez alapján készítette el a besorolást.

Daróczi Dávid az MTI-nek elmondta, hogy a kistérségek meghatározásánál komplex mutatószámot alkalmaztak, amely öt területet vett figyelembe: a kistérség gazdasági, infrastrukturális, foglalkoztatási, társadalmi és szociális helyzetét.

A hátrányos helyzetű kistérségek közé azokat sorolták, amelyek komplex mutatója kisebb az összes kistérség átlagánál - tette hozzá. A kormányszóvivő kitért arra, hogy a 47 leghátrányosabb kistérségben él a lakosság 15 százaléka. Daróczi Dávid hangsúlyozta, hogy a legkevésbé fejlett kistérségek felzárkóztatása érdekében a kormány külön zászlóshajó programot dolgoz ki, alapvetően uniós forrásokra építve.

Speciális elbánásban részesül 33 ilyen kistérség, többek között csak nekik írnak ki bizonyos pályázatokat. Újdonság, hogy a regionális fejlesztési tanácsok regionális szempontból hátrányos helyzetű kistérségeket jelölhetnek ki. Ez a fejlettebb régiókban adott lehetőség, ahol a hátrányos helyzetű kistérségek lakónépessége nem haladja meg a 30 százalékot - közölte a szóvivő.

Daróczi Dávid a távirati irodának kitért arra is, hogy 11 eddigi kistérség kikerül a kedvezményezettek köréből, ami egyértelműen a fejlődés jele. Az új szempontrendszernek köszönhetően ugyanakkor 10 kistérség bekerült a hátrányos helyzetűek közé. A kedvezményezettek köréből kikerülő kistérségek számára a jövő év végéig átmeneti időszak következik, vagyis valójában csak 2009 elejétől veszítik el ezt a státuszukat.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását