2024. április 27. - Zita

Jövő héten tárgyalnak a képviselők a fizetésükről

Jövő héten szerdán tárgyal a parlament a képviselők javadalmaztatásáról. Az indítványt Göndör István szocialista képviselő terjesztette be . A javaslat szerint januártól a jelenlegi 220 ezerről 662 ezer forintra emelkedne a képviselők bruttó alapdíja, a k
2007. október 30. kedd 16:50 - Hírextra
Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint akár 3 milliárd forint többletbevételt is jelentene, ha a képviselők az elszámolt költségtérítések után is adóznának. Számításaik szerint a jelenlegi évi 2 helyett 7 millió forintot fizetnének be az APEH-nek átlagosan. A parlamenti politikusok keresetének 50-70 százaléka a költségtérítésekből jön össze - mondta Göndör István. A szabályozást úgy alakították ki, hogy a képviselőknek ne emelkedjen, de ne is csökkenjen a nettó keresete. A javaslat célja az átláthatóság megteremtése, valamint az, hogy a mindenkire vonatkozó adózási szabályok a képviselőkre is legyenek érvényesek - közölte az MSZP-s politikus.

Egy fővárosi képviselő egy bizottsági tagsággal a javaslat értelmében bruttó 828 ezer forintot keresne, ami nettó 416 ezer forintot jelent. Egy 250 kilométernél messzebb élő képviselő 1 millió 159 ezer forintot kapna pótlékokkal és kiegészítésekkel együtt, ami nettó 563 ezer forintot tesz ki. A parlamenti képviselők átlagosan 400 és 600 ezer forint között fognak keresni az új szabályozás alapján, ha a parlament ezt elfogadja

A javaslat ugyanakkor tartalmaz még más, lényeges elemeket is. Ilyen például az összeférhetetlenség szabályozása. Az MSZP-s politikus módosító javaslata szerint a következő választások után parlamenti képviselő nem lehetne főpolgármester, főpolgármester-helyettes, polgármester, alpolgármester, megyei közgyűlés elnöke és alelnöke.

Az indítvány értelmében kötelező lenne a képviselők és a vele egy háztartásban élő hozzátartozók vagyongyarapodási vizsgálata öt évente, illetve azonnal, ha megszűnik a megbízatása. A javaslat azt is tartalmazza, hogy az Országgyűlés honlapján nyilvánosságra kell hozni a képviselők személyijövedelemadó-bevallását.

A javaslat elfogadásához kétharmados parlamenti többség kell. Az ellenzéki képviselők azonban már a költségvetési bizottság keddi ülésén is jelezték, hogy nem támogatják az indítványt.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását